Godišnjica početka stradanja Hrvata Zenice

Prošle su 23 godine od početka velikog stradanja Hrvata Zenice. Naime, 15. travnja 1993. godine u zeničkom prigradskom naselju Podbriježje pripadnici postrojbe El mudžahid iz sastava 3. korpusa Armije BiH, vatrenim oružjem su napali vozilo Živka Totića, tadašnjeg zapovjednika HVO Zenica, ubili mu pratnju (Marka i Tihomira Ljubića, Antu Zrnića i Ivicu Vidovića) a njega odveli u nepoznatom pravcu. Ubijen je i slučajni prolaznik, očevidac napada i zločina, po nacionalnosti je bio Musliman.

Taj zločin bio je ustvari, uskoro se pokazalo, i početak pomno planiranog napada na HVO u ovom gradu, a sve je kulminiralo tri dana kasnije, 18. travnja kada je počeo i masovni progon Hrvata Zenice, te pljačkanje i uništavanje njihove imovine. U vrlo kratkom vremenu prognano je više od 15 tisuća Hrvata, a njihova je imovina opljačkana, uništena ili teško oštećena.

U povodu ove tužne 23. godišnjice u župnoj crkvi sv. Ilije u Zenici je u petak slavljena sveta misa zadušnica za sve poginule, ubijene i nestale Hrvate koju je predvodio fra Ivica Radić.

Uz molitvu opijela položeno je cvijeće i upaljene su svijeće uz spomen-obilježje podignuto u Podbriježju, na mjestu gdje je 15. travnja 1993. godine svirepo ubijena pratnja zapovjednika Živka Totića. To su učinili članovi obitelji ubijenih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Hrvati Zenice u strukturama općinske vlasti, te ratni zapovjednici HVO Zenica, brigadir Živko Totić i pukovnik Željko Ljubanić.