Godišnjica krvave bitke za Pješčaru

Prema ocjenama i procjenama vojnih analitičara, jedna od presudnih bitaka za Novu Bilu, a time i za Lašvansku dolinu, u proteklom ratu između Armije BiH i HVO-a, vođena je na koti Hrašće, u narodu poznatijoj pod nazivom Pješčara.

Naime, samo tog 12 lipnja 1993. godine, nakon što su 8. lipnja nadmoćne snage Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, protjerali Hrvate s tih područja, do tada svoje ratne saveznike u borbi protiv JNA i srpskih paravojnih snaga, na ovoj koti, koja je tijekom dana u više navrata padala u ruke bošnjačkih snaga, poginula su 22 bojovnika, a više desetaka ih je ranjeno. Bili su to pripadnici Druge bojne travničke Frankopan brigade HVO-a, ali i pripadnici postrojbi za posebne namjene „Žuti“, Tvrtkovci“ i „Vitezovi“.

U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. No, kota Hrašče je obranjena, a time i Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, 316 dana od daleko brojnijih snaga Armije BiH opkoljena i neprekidno napadana.

U povodu 21. obljetnice ove povijesne bitke, uz spomen-obilježje podignuto na ovoj koti u znak siječanja na poginule branitelje, slavljena je sveta misa zadušnica. Uz koncelebraciju novobiljanskog župnika, fra Slavka Petrušića i gučogorskog gvardijana, fra Drage Pranješa Čarlija, svetu misu je predvodio vikar gučogorskog samostana, fra Josip Filipović.

Pred početak misnoga slavlja, uz spomen-obilježje vijence svježega cvijeća položili su i svijeće upalili predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici političke i izvršne vlasti Travnika i Srednjobosanske županije, te predstavnici HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH, predvođeni predsjednicima županijskih odbora, Antom Bilićem i Lidijom Bradarom. To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH, te umirovljeni general bojnik Ilija Nakić.

Zvonimir Čilić