Godišnjica krvave bitke za Pješčaru, ključne bitke za obranu gotovo cijele Lašvanske doline

Jedna od presudnih bitki za Novu Bilu i Lašvansku dolinu u proteklom ratu vođena je na današnji dan, na koti Hrašće, u narodu poznatijoj pod nazivom Pješčara.

Naime, tog kobnog 12. lipnja 1993. godine, nakon što su nekoliko dana prije nadmoćne snage Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, protjerali Hrvate s tih područja, do tada svoje ratne saveznike u borbi protiv JNA i srpskih paravojnih snaga, na ovoj koti, koja je tijekom dana u više navrata padala u ruke bošnjačkih snaga, poginula su 22 bojovnika, a više desetaka ih je ranjeno. Bili su to pripadnici Druge bojne travničke Frankopan brigade HVO-a, ali i pripadnici postrojbi za posebne namjene „Žuti“, Tvrtkovci“ i „Vitezovi“.

U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. No, kota Hrašče je obranjena, a time i Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, 316 dana od daleko brojnijih snaga Armije BiH opkoljena i neprekidno napadana.

U povodu 24. obljetnice ove povijesne bitke, uz spomen-obilježje podignuto na ovoj koti u znak sjećanja na poginule branitelje, slavljena je sveta misa zadušnica. Pred početak misnoga slavlja, uz spomen-obilježje vijence svježega cvijeća položili su i svijeće upalili predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici političke i izvršne vlasti Travnika i Srednjobosanske župabnije  To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Prethodni članakBusovača: Bliži se patron župe, misu uočnicu predvodi kardinal Vinko Puljić
Sljedeći članakAustrijanac Pichler osvojio teniski turnir u Kiseljaku