Godina 2017. među tri najtoplije od početka mjerenja

Svjetska meteorološka organizacija upozorava da će 2017. godina biti jedna od tri najtoplije od početka mjerenja i za globalno zagrijavanje direktno krivi industriju nafte, uglja i cementa, te krčenje šuma.
Najveći dokazi klimatskih promjena su ekstremne vremenske prilike u svijetu ove godine.
U novoj studiji Svjetske meteorološke organizacije navodi se da je količina ugljen-dioksida u atmosferi dostigla najviši nivo ikad zabilježen, za što je najvećim dijelom kriv ljudski faktor.

Studija obuhvata period između siječnja i rujna i pokazuje da je prosječna globalna temperatura za 1,1 stepen Celzijusov viša nego u predindustrijskom periodu.

Temperatura se približava granici od 1,5 stupnjeva otopljenja na godišnjem nivou, a stupanj otopljenja je ključna stvar za osiguravanje opstanka mnogih otočnih država, upozoravaju stručnjaci.

Prema ovoj analizi, 2017. će vjerovatno biti za 0,47 stupnjeva toplija od prosjeka u periodu između 1981. i 2010. godine.

Svjetska meteorološka organizacija naglašava da se 2017. natječe sa 2015. za drugo mjesto na popisu najtoplijih godina od početka mjerenja.

Prethodni članakSutra sjednica Općinskog vijeća Vitez
Sljedeći članakHumanost mlade doktorice zaslužuje sve pohvale: Merima Kruščica spasila je tri teško povrijeđene osobe