Glavno vijeće HNS-a raspravlja o hrvatskim braniteljima

Proširena sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine na temu Institucionalnog okvira i pravnih aspekata obrane hrvatskih branitelja održava se danas u Hrvatskom domu ‘Herceg Stjepana Kosača’ u Mostaru.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić u svom uvodnom govoru je kazao kako je cilj sjednice dati odgovore i to institucionalno, politički i pravno, na nekoliko pitanja kada su u pitanju hrvatski branitelji, javlja Fena.

– Jedno od njih je zašto se u pravosudnim procesima BiH primjenjuju dva zakona i to jedan usvojen za vrijeme bivše Jugoslavije, koji je povoljniji za osumnjičene i optužene, a drugi usvojen 2003. godine, te prakticiraju li i zašto tužiteljstvo i sud selektivan pristup u odnosu na osumnjičene i optužene pripadnike tri konstitutivna naroda – kazao je Ljubić.

Drugo je pitanje, po njegovim riječima, prakticira li se i zašto selektivan pristup kada je u pitanju sumnjičenje i optuživanje pripadnika tri konstitutivna naroda za ratne zločine glede dva koncepta i dvije kvalifikacije i to tzv. udruženi zločinački pothvat i zapovjedna odgovornost te primjenjuje li se selektivan pristup prema pripadnicima hrvatskog naroda kada su u pitanju te dvije kvalifikacije.

Na proširenoj sjednici, pored predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH, sudjeluju predstavnici pravne struke, županijski ministri branitelja, predstavnik HZ Herceg Bosne, predstavnik Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i drugi.

O zaključcima sjednice medijima će biti dostavljeno priopćenje za javnost.

Prethodni članakVjeruju i nadaju se povoljnom rezultatu
Sljedeći članakHotel Central jedini iz BiH osvojio nagradu SEEbtm Awards u Beogradu