Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz posjetio Novu Bilu

U okviru dvodnevnog posjeta BiH glavni tužitelj haškog Tribunala, Serge Brammertz, izvan protokola, u utorak u kasno poslijepodne posjetio je Novu Bilu. Kazao je kako je to učinio nakon višekratnih inzistiranja Anđelka Kvesića. Predsjednika srednjobosanske županijske hrvatske Udruge logoraša Domovinskoga rata.

U Novoj Biloj, ispred crkve sv. Duha, u kojoj je u ratu bila smještena Franjevačka bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“, uvaženog gosta dočekali su Anđelko Kvesić, novobiljanski župnik, fra Slavko Petrušić i ravnatelj Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić, primarijus dr. Velimir Valjan, u ratu kirurg u crkvi-bolnici.
Glavni haški tužitelj obišao je crkvu u kojoj je u ratu bila smještena bolnica, te spomen-sobu ratne bolnice gdje je, bar djelomično, mogao vidjeti u kakvim uvjetima i s kakvom opremom su radili liječnici i medicinsko osoblje, liječili ranjene, bolesne, trudnice, novorođenčad…!

Iako je biloi planirano da ovom prilikom s tužiteljem Brammertzom razgovaraju, iznesu mu frustracije hrvatskog puka Lašvanske doline i srednje Bosne, zbog različitog odnosa haškog Tribunala žrtava i počinitelja strašnih ratnih zločina, za to nije bilo prilike zbog velikog kašnjenja dolaska haškog tužitelja i slabe organizacije domaćina ovoga susreta. Istina, potresnu priču , stojeći, u nekoliko minuta, iznijela je Anica Jurić iz Kaknja kojoj su pripadnici A BiH u lipnju 1993. godine , u samo nekoliko minuta, pred njenim očima ubili tri sina i supruga, te još desetak članova šire obitelji i susjeda. Zločin nije kažnjen niti se vodi bilo kakva istraga.

Priliku da nešto kaže dobio je i Miroslav Zelić, Bugojanac, zatočenik i žrtva kazamata A BiH u Bugojnu, istaknuvši kako su najveći krivci za velika stradanja i progon Hrvata Bugojna, neprocesuirani Dževad Mlaćo i ratni zapovjednik A BiH na tom području, Selmo Cikotić, u poraču i ministar obrane BiH.
O brojnim nekažnjenim ni procesuiranim zločinima A BiH nad Hrvatima, o prognanim, opljačkanim, o strijeljanim zarobljenicima i civilima, mučenim i ubijanim u Travniku i Vitezu, nije bilo prilike ni riječi kazati.

O radu i uvjetima rada u crkvi-bolnici slikovito je govorio ratni kirurg, dr. Velimir Valjan, tužitelju su poklonjene knjige „Nekažnjeni zločini“ i „Svjetlost i nada _ Bolnica u Novoj Biloj i Bijeli put“, autora novinara iz Viteza, te određena dokumentacija koju je tužitelju Brammertzu dao predsjednik Udruge zatočenika, Anđelko Kvesić.