GKM Vitez uveličao 15. rođendan KUD-a “Karol Wojtyla” i oduševio publiku u Kaštel Kambelovcu

KUD Karol Wojtyla slavi petnaest godina djelovanja, a proteklog vikenda su svoje slavlje uveličali izvedbom igrokaza”Eko Šeprtlje” i ”Grozni Grga” svojih članova, ali i gostujućom predstavom Gradskog kazališta mladih iz Viteza ”Pidžama za šestero”. Predstave su odigrane na pozornici ispred Glazbene škole u Kaštel Kambelovcu, na zadovoljstvo velike i male publike, piše portal Kastela.org.

Program je započeo igrokazom ”Eko šeprtlje” kojeg je napisala Martina Kurbaša, a Ela Elez skrojila je kostime i uvježbala djecu. Vice, Luka, Franka, Marta, Nera, Sara, Tončica i Marija ovim su igrokazom predstavili važnost odvajanja i sortiranja otpada u pripadajuće spremnike i svojom glumom razveselili najmlađe. Članovi starije grupe Nino Đuranović, Luka Barišić, Dora Konta i Marta Mrkonjić, predstavili su se igrokazom ”Grozni Grga” autorice Doris Grgurin, koji govori o Grgi koji svakodnevno tlači brata savršenog Sinišu.  Nakon izvedbi oba igrokaza, uslijedila je zajednička  točka potezanja nevidljivog konopa u kojoj su sudjelovale starija i mlađa grupa KUD-a Karol Wojtyla.

– Preko stotinu djece je prošlo kroz naš KUD, a nije baš jednostavno mlade ljude koji su puni obaveza održati na okupu. Osobno sam od svog rođenja u Zadru odlazila u kazalište lutaka, kasnije i u Hrvatsko narodno kazalište, a  psihologija kao moja struka vezana je za ljude, mlade i djecu pa mi je uvijek drago izaći s nečim novim. Još draže mi je kad vidim da mladi voditelji kao Ela Elez i ostali, preuzimaju posao koji je na svoj način zahtjevan, ali i nosi neku svoju ljepotu – rekla je Doris Grgurin, voditeljica KUD-a Karol Wojtyla. Dodala je kako su im se na proslavi trebali priključiti članovi Češke besede iz Virovitice, no na žalost su bili spriječeni, ali zato će se okupiti tijekom kolovoza u Virovitici gdje članovi Wojtyle gostuju s dramoletom ”Tri dana ljubavi Miljenka i Dobrile”.

Voditelj programa Ante Brajković nakon dječjeg dijela večeri, najavio je komediju ”Pidžama za šestero” namijenjenu starijoj publici i pozvao Ivana Sajevića, umjetničkog voditelja Gradskog kazališta mladih u Vitezu da se obrati publici.

Sajević je kazao kako mu je zadovoljstvo  gostovati u Kaštelima, posebno za obljetnicu djelovanja KUD-a Wojtyla te istaknuo povelju o preko graničnoj suradnji koju su međusobno potpisali, a pozdravio je i gradonačelnika  Denisa Ivanovića s kojim se nedavno susreo u Središnjoj Bosni.

– I mi postojimo petnaestak godina, imamo oko stotinu aktivnih članova u Vitezu, a gotovo tisuću ih je proteklih godina prošlo kroz kazalište. Brojke kažu da smo u svojoj produkciji ostvarili 70 predstava i zabilježili više od tisuću raznih nastupa, a godišnje u našoj kazališnoj dvorani imamo pedesetak izvedbi, što naših što gostujućih te smo ostvarili brojne nagrade za nastupe na smotrama i festivalima. U međuvremenu smo pokrenuli priču i u susjednoj Busovači, gdje imamo tridesetak mladih u sklopu udruge ”Uzor”, a planiramo se proširiti na općine Kiseljak i Novi Travnik. Jako je važno mladim ljudima pružiti priliku da imaju mogućnost baviti se kulturom, sportom ili bilo kojom drugom društvenom granom koja je pozitivna za njihov razvoj – kazao nam je Sajević.

Gosti iz Viteza na sceni su, unatoč vjetru koji je u početku zadavao probleme i kojem su morali prilagoditi glumačku igru, uspješno izveli predstavu i nasmijali publiku. ‘

‘Pidžama za šestero” djelo je Marca Camollettija, koju je u koprodukciji GKM-a Vitez i Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila, režirao Marko Mirković, a ujedno je odradio i adaptaciju teksta. Radnja počiva na nizu zabuna koje nastaju zbog zamršenih ljubavnih, odnosno ljubavničkih odnosa između tri žene i tri muškarca. Likove u predstavi igrali su Slaven Katava, Ivanela Brković, Bruno Grebenar, Ilijana Budimir Trupina, Ana Gabrić i Matej Baškarad te su za svoju izvedbu nagrađeni aplauzom.

 Slavljenička večer je na kraju zabilježena je zajedničkom fotografijom, svih izvođača sa scene i djece koja su bila u publici.