GKM Vitez i „Crvenkapicine muke“ veličanstveno otvorili Dane hrvatskog kazališta u BiH

Dani hrvatskog kazališta u Bosni i Hercegovini svečano su otvoreni u subotu, 1. listopada, a otvaranje je obilježila odlična, premijerna, izvedba predstave “Crvenkapicine muke” Gradskog kazališta mladih Vitez.

Premijerni nastup najmlađeg ansambla Gradskog kazališta mladih Vitez oduševio je publiku u prepunoj kazališnoj dvorani u Vitezu, a mladi glumci iz Viteza na koncu su uz buran pljesak u nekoliko navrata izlazili na bis.

„Nisam mogla ljepše zamisliti svoj premijerni nastup, osjećaj je neopisiv. Kako gotovo nitko od našeg ansambla nije imao nastupe pred publikom, svi smo osjetili veliku tremu, jer nam je bilo nepoznato kako je nastupiti pred četiri stotine posjetitelja. Neobično je bilo prvih nekoliko sekundi, dok nisam osjetila reakciju publike, tada je nestala trema i sve je bilo puno lakše. Na koncu, moram naglasiti kako sam ponosna i sretna što sam dio obitelji Gradskog kazališta mladih Vitez“, kazala je nakon odigrane predstave Milena Bertović, još jedna u nizu odličnih mladih glumica GKM-a Vitez.

Svoje oduševljenje nije skrivala ni brojna publika koja je pohodila kazališnu dvoranu Vitez i bila dijelom otvaranja povijesnih Dana hrvatskog kazališta u BiH. Mladi glumci, redateljice, kao i voditelj GKM-a Vitez, Ivan Sajević, dugo su primali čestitke.

„Preponosan sam na naše mlade glumce i redateljice. Pokazali su da uz prošlost i sadašnjost imamo i svijetlu budućnost. Suze radosnice koje nisu skrivali nakon predstave dovoljno govori o emocijama i energiji koju su prikazali u predstavi. Raduje nas da smo na najljepši mogući način započeli prve i povijesne Dane hrvatskog kazališta u BiH i dubokog smo uvjerenja kako će ovo vremenom postati vrijedna tradicija i istinski kulturni brend Hrvata Bosne i Hercegovine. Velike zasluge za to pripadaju Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na čelu sa gospodinom Zvonkom Milasom, bez čije potpore naša ideja ne bi zaživjela“, kazao je Sajević.

U predstavi „Crvenkapicine muke“ GKM-a Vitez igraju Milena Bertović, Franko Bralo, Lorna Lekić, Pavla Plavčić, Marija Plavčić, Filip Križanac, Ana Bošnjak, Iva Grebenar, Doris Žuljević, Elena Stojak, Marina Čurak, Sara Žuljević, Iva Petrović, Glorija Stojak, Melani Kozina. Predstavu su režirale Ana Maros, Lorena Lukić i Antonela Lukić. Grafičko oblikovanje potpisuje Borislav Sučić, a izvršni producent je Ivan Sajević.

Gradsko kazalište mladih Vitez u nedjelju je izvelo još jednu hit predstavu, “Svastike”, koju je brojna publika u nekoliko navrata prekidala burnim pljeskom, a na koncu predstave mlade Vitežane pljeskom nekoliko puta vraćala na scenu.

Predstava “Pendrekmen”, koja će sljedeća biti izvedena na Danima hrvatskog kazališta u BiH dolazi s otoka Visa, u produkciji kazališta “Besa”. Iz Entera i GKM-a Vitez su najavili kako će sav prihod od prodanih ulaznica biti uplaćen za pomoć teško oboljelom mladiću Kristijanu Periću iz Nove Bile.

Bogat kazališni program koji će biti održan u mjesecu listopadu obilježit će nastupi kazališnih skupina iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Riječ je o prvoj manifestaciji ovoga tipa u Bosni i Hercegovini, tijekom koje će posjetitelji imati priliku pogledati neke od najkvalitetnijih kazališnih predstava na hrvatskom jeziku iz navedenih država.