GKM Vitez i “Carevo novo ruho” večeras u Šidu, u srijedu u Novom Sadu

Gradsko kazalište mladih Vitez s predstavom “Carevo novo ruho” predstavit će se večeras publici u Šidu, a već sutradan (srijeda, 5. lipnja op.a) viteški kazalištarci nastupit će u Novom Sadu, u sklopu 62. manifestacije Zmajevih dječjih igara.

Ovo je još jedno u nizu priznanja za GKM Vitez, koje je u širokoj selekciji izabrano među sudionicima programa koji je započeo u ponedjeljak 3. lipnja i traje do nedjelje, 9. lipnja 2019. godine u Novom Sadu. Riječ je o jednoj od najkvalitetnijih kulturnih manifestacija uopće u zemljama okruženja.

Predstava “Carevo novo ruho” u Šidu će biti odigrana na otvorenoj sceni Ruskog dvora u Šidu, s početkom u 19,00 sati, a u Novom Sadu na sceni Pozorišta mladih Novi Sad, s početkom u 13,00 sati.

U predstavi “Carevo novo ruho” GKM-a Vitez, koju je režirala Mirna Mišković igraju Bruno Grebenar, Anja Stipinović, Marko Mirković, Nikola Matković, Ana Gabrić i Emin Šahdan. Grafičko oblikovanje potpisuje Borislav Sučić, a izvršni producent je Ivan Sajević.

„Carevo novo ruho“ jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Prošlo je i više od jednog stoljeća od kad je nastala ova Andersenova bajka. Naime, ova bajka je djeci zanimljiva upravo zbog toga što dijete ima ulogu superiornog lika u njoj. Odrasli vrlo često, zbog straha od ugroženosti njihovog položaja u društvu, pristaju na razne predodžbe stvari i događaja koje im se plasiraju kao jedina istina. Međutim, djeca naivno i čisto progovaraju o stvarima točno onako kako ih oni vide.

Bez obzira što je bajka tako davno napisana, možemo je preslikati u bilo koje današnje društveno uređenje. To je zapravo bajka koja pokazuje kako je lako zalutati ako nemamo čvrtih uporišnih točaka za orijentaciju pa dopustimo da nam lažni autoriteti, bez obzira koju funkciju obavljali, kroje sudbinu.Od svih carevih odijela, ovo je imalo najveći uspjeh“.