GKM Vitez i “Carevo novo ruho” oduševili mališane i njihove roditelje u Usori

Predstava “Carevo novo ruho” Gradskog kazališta mladih Vitez proteklog je petka nasmijala i odlično zabavila mališane, ali i njihove roditelje u Usori.

Na poziv JU Opća knjižnice Usora članovi GKM-a Vitez izveli su u multimedijalnoj sali knjižnice u Usori ovu kazališnu poslasticu za najmlađe. Atmosfera je bila odlična, a nakon predstave viteški kazalištarci odgovarali su na brojna pitanja mališana iz Usore, kako o detaljima iz predstave, tako i njihovom angažmanu u kazalištu.

Ravnateljica knjižnice Daliborka Matošević zahvalila se GKM-u Vitez na odličnoj predstavi, kao i Federalnom ministarstvu kulture koje ih je podržalo u projektu oživljavanja kulturnih sadržaja u Usori. GKM Vitez će u skorijoj budućnosti izvesti i još enekoliko predstava u Usori, a prva od njih trebala bi biti “Šmizle”.

U predstavi “Carevo novo ruho” igraju: Bruno Grebenar, Ana Gabrić, Anja Stipinovič, Mirna Mišković, Nikola Matković i Ognjen Stojak.

„Carevo novo ruho“ jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Prošlo je i više od jednog stoljeća od kad je nastala ova Andersenova bajka. Naime, ova bajka je djeci zanimljiva upravo zbog toga što dijete ima ulogu superiornog lika u njoj. Odrasli vrlo često, zbog straha od ugroženosti njihovog položaja u društvu, pristaju na razne predodžbe stvari i događaja koje im se plasiraju kao jedina istina. Međutim, djeca naivno i čisto progovaraju o stvarima točno onako kako ih oni vide.

Bez obzira što je bajka tako davno napisana, možemo je preslikati u bilo koje današnje društveno uređenje. To je zapravo bajka koja pokazuje kako je lako zalutati ako nemamo čvrtih uporišnih točaka za orijentaciju pa dopustimo da nam lažni autoriteti (bez obzira koju funkciju obavljali) kroje sudbinu.

Od svih carevih odijela, ovo je imalo najveći uspjeh.