GKM Vitez i “Carevo novo ruho” nastupili na Mostarskom proljeću i 21. Danima Matice hrvatske Mostar

Gradsko kazalište mladih Vitez proteklog je petka nastupilo na Mostarskom proljeću i 21. Danima Matice hrvatske u Mostaru. Pred gotovo 300 posjetitelja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru viteški kazalištarci izveli su predstavu “Carevo novo ruho”.

Predstava je nastala u produkciji Gradskog kazališta mladih Vitez, a prema poznatoj bajci H. C. Andersena. Sponzor predstave u Mostaru bio je Lino.

“Hvala našim dragim domaćinima iz Matice hrvatske Mostar na gostoprimstvu. Naravno, hvala i divnoj publici, posebno onim najmlađim koji su strpljivo čekali na slikanje s glumcima. Zbilja nam je bilo prekrasno u Mostaru i veselimo se nekom novom susretu”, poručili su iz GKM-a Vitez.

U predstavi “Carevo novo ruho” igraju: Bruno Grebenar/Car, Ana Gabrić/ Dvorska sluda, Nikola Matković/ Lopov 1, Marko Mirković/ Lopov 2, Anja Stipinović/ Ministrica za dobar izgled, Emin Šahdan/ Dječak.

Scenograf je Nikola Matković, kostimograf Bruno Grebenar, koreografkinja Mirna Mišković, a producent Ivan Sajević. Na tehnici je Nataša Krišto.

O predstavi:

„Carevo novo ruho“ jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Prošlo je i više od jednoga stoljeća otkad je nastala ova Andersenova bajka. Naime, ova bajka je djeci zanimljiva upravo zbog toga što dijete ima ulogu superiornog lika u njoj. Odrasli vrlo često, zbog straha od ugroženosti njihova položaja u društvu, pristaju na razne predodžbe stvari i događaja koje im se plasiraju kao jedina istina. Međutim, djeca, naivno i čisto, progovaraju o stvarima točno onako kako ih oni vide.

Bez obzira što je bajka tako davno napisana, možemo je preslikati u bilo koje današnje društveno uređenje. To je, zapravo, bajka koja pokazuje kako je lako zalutati ako nemamo čvrstih uporišnih točaka za orijentaciju pa dopustimo da nam lažni autoriteti, bez obzira koju funkciju obavljali, kroje sudbinu. Od svih carevih odijela, ovo je imalo najveći „uspjeh“.