Gidina likovna izložba u Vitezu

Travnički umjetnik, kipar, Marko Gido, u četvrtak je u Vitezu, u Galeriji HKD Napredak napravio izložbu svojih kiparskih radova. Odabir skulptura bio je na tematiku „ptice“, ali se pazilo da osnovni kopljičast, aerodinamičan oblik ptice, ostane dominantan. I opći je dojam, u tomu su uspjeli i autor Marko Gido i postavljač izložbe, viteški književnik i istaknuti kulturni djelatnim, Anto Zirdum. Izloženo je 15 zanimljivih skulptura izrađenih u drvetu i „gabro“ kamenu iz Jablanice.

Recenzentica izložbe, ako se to tako može reći, mlada Vitežanka, akademska kiparica, Kristina Livančić, kazala je kako ova zanimljiva i konkretna tema izložbe „ptice“, odmah asocira na nešto uzvišeno, duhovno…

U mnogim religijama ptice predstavljaju nešto sveto, imaju duboko i duhovno značenje, koje, ujedno, simbolizira i duhovno stanje čovjeka, u ovom slučaju autora, Marka Gide.. Naime, izložba i ove skulpture govore kako se čovjek želi vinuti gore, daleko iznad… i približiti se nečemu nedokučivom, uzvišenom kazala je za Vitez.info, Kristina Livančić.

Vrlo lijepo, na zanimljiv način, o izložbi i autoru, i njegovom umjetničkom opusu, govorio je književnik, Anto Zirdum a simbolički izložbu je otvorio predsjednik HKD Napredak, podružnica Vitez, Zoran Kupreškić.

Marko Gido (Travnik, 1967. godine), je cijenjeni umjetnik i na daleko širem području od svoje rodne Lašvanske doline. Član je Udruge likovnih stvaratelja HKD Napredak, Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline i Udruge likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Kiparstvom se bavi još iz rane  mladosti, sudionik je brojnih skupnih izložbi, a od 1996. godine samostalno izlaže diljem BiH ali i u inozemstvu. Sudionik je brojnih humanitarnih kolonija, a njegovi radovi krase mnoge javne prostore u rodnom mu Travniku i u drugim općinama srednje Bosne. Dobitnik je više priznanja i nagrada, među njima i nagrade za najbolje djelo iz oblasti kiparstva „Annale HKD Napredak“, Sarajevo 2000. godine.