‘Geostaze Kreševo’ predstavile BiH

Geostaze Kreševa predstavljene su nedavno u Sloveniji, na skupu čiji je cilj bio promocija geoparkova jugoistočne Europe.

Organizatori skupa bili su UNESCO Global Geopark Idrija u suradnji s Regionalnim uredom UNESCO-a za znanost i kulturu u Veneciji, a cilj mu je bio promicanja zemalja i potencijala jugoistočne Europe, u kojima postoji vrlo malo geoparkova.

Geopark je područje s izraženom geološkom baštinom te strategijom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine na dobrobit lokalne zajednice.
Globalni geoparkovi

Europska mreža geoparkova je utemeljena 2000. godine, a čine je 60 geoparkova, dok mrežu UNESCO-vih globalnih geoparkova čini 119 geoparkova iz 33 zemlje.

Ciljevi organizacije su promocija geološke baštine, zaštita geološke raznolikosti, i podupiranje ekonomskog razvoja teritorija geoparkova te ponajviše razvoj turizma.

BiH je na radionici o geoparkovima JI Europe predstavljena filmom koji govori o geostazama Kreševa. Uz prikazani film, kreševske geostaze okupljenima su dočarali i mr. Alojz Filipović i Dalibor Sičanica, zaljubljenici i aktivisti na zaštiti geološkog i prirodnog naslijeđa ove srednjobosanske općine.

Ciljevi prezentacije bili su pokazati bogato geološko, kulturno i prirodno naslijeđe Kreševa, kao jedan od potencijala za razvoj lokalne zajednice.

Inače, Zavičajna udruga ‘Kreševski citrin’ je 2009. godine objavila rad o geostazama, koji je bio osnova prezentacije u Sloveniji. Ovaj je projekt ujedno i početak svih aktivnosti na zaštiti geološke baštine Kreševa i okolice. Film o geostazama Kreševa – dostupan je na linku https://www.youtube.com/watch?v=pgZ1xmerjj0

Nazočnima na radionici o geoparkovima jugoistočne Europe održanoj u Sloveniji uz ostale, obratili su se Philiippe Pypaert, voditelj ureda UNESCO-a u Veneciji, Bojan Sever, gradonačelnik Idrije, Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za Idrija baštine, Bojan Režun, voditelj stručne skupine UNESCO Global Geoparka Idrija, i Marjutka Hafner, ravnateljica slovenskog Nacionalnog povjerenstva za UNESCO.

Uspostava geoparkova

Na skupu su predstavljena iskustva uspješnih postojećih UNESCO Global geoparkova s područja jugoistočne Europe.

Na radionici su ih prezentirali: Ilias Valiakos (Lesvos Island, Grčka), Barnaba Korbely (Bakony-Balaton, Mađarska), Goran Pavić (Papuk, Hrvatska), Suzana Fajmut Štrucl (Karavanke, Slovenija/Austrija), Bojan Režun (Idrija, Slovenija), Charalampos Fassoulas (Psiloritis, Grčka) te Alexander Andrasanu (Haţeg, Rumunjska).

Dio radionice koja je održana u Sloveniji bio je posvećen potencijalnim područjima na kojim se može uspostaviti geopark. Trenutačnu situaciju, očekivanja i problematiku iznijeli su sudionici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Republike Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Rumunjske.

Prethodni članakMEGA akcija u Economicu – 15% popusta na sve!
Sljedeći članakEvo koje voće ne biste smjeli jesti zajedno