Gdje su sada košarkaši Viteza koji su izborili Ligu 12?

HOKK Vitez iz Viteza jedan je od sportskih kolektiva vrijedan svake pohvale i pomena. Naime, već godinama se u klubu na čelu sa predsjednikom Sanjinom Zirdumom radi pretežno na afirmaciji mladih košarkaša, koji nakon nekoliko godina budu nosioci igre prve ekipe.

Tako se počelo raditi već davno, a početak jedne od najljepših sportskih priča u Vitezu i okolici bio je još dolaskom Josipa Pandže tada mladića i studenta, potpunog anonimca na klupu HOKK Vitez.

Godinu po godinu predanim radom u Vitezu su se stvarali veliki košarkaški talenti, a oni stariji, prvotimci pod vodstvom mladog trenera Josipa Pandže briljirali u A1 ligi i ligi Herceg-Bosne, te kasnije izborili plasman u Ligu 12.

Ali najviše vrijedi pomenuti nekoliko prethodnih godina u ovom klubu prije odlaska Pandže u KK Kakanj. Naime, osim odličnih izdanaka svoje škole košarke, Uprava kluba zajedno s trenerom Pandžom skautirala je i pratila mlade košarkaše u okolici Viteza, te iste dovodili u klub. Na rezultate ovog rada se nije dugo čekalo. Mladići (juniori) koji su tada se već borili u Ligi mladih KS Bosne i Hercegovine u kojoj su nastupale najjače mlade ekipe države, bili su također i igrači prvog tima. U prvom timu uz njih bilo je nekoliko iskusnijih igrača, a oni su zajedničkim snagama bez većih problema izborili plasman u Ligu 12, ali zbog već poznatih finansijskih problema HOKK Vitez nije uspio nastupiti u istoj.

Sada vam donosimo listu igrača i trenera koji su tada veoma uspješno branili boje HOKK Vitez, a koji sada igraju u drugim klubovima, neki i izvan naše države.

HOKK Vitez (juniori)
Filip Ivanković (kapiten): Ivanković je bio izdanak škole košarke HOKK Vitez, te pravi vođa na terenu. Filip trenutno nastupa za košarkaški klub UBSC Graz (U19) gdje uspješno i studira.

Admir Džihan: Džihan je uz Ivankovića bio playmaker, a jedno vrijeme je proveo i na probu i Ciboni. Admir sada brani boje KK Promo Donji Vakuf (A1 liga) i KK Travnik (A2 liga).

Sanin Karač: Karač je igrao na poziciji beka, a trenutno brani boje svog matičnog kluba KK Travnik (A2 liga).
Boris Stanišić: Stanišić je nakon odlaska iz Viteza branio boje KK Busovača, a trenutno je bez kluba, te se posvetio obrazovanju.

Meris Bečirović: Bečirović je jedan od onih koji su najviše obečavali, ali i uspjeli. Meris trenutno igra u italijanskoj ekipi Sarno, te je jedan od najboljih igrača lige.

Robert Rajić: Rajić je također izdanak škole košarke Viteza, a trenutno igra za KK Travnik, te je jedan od trenera mlađih kategorija u HOKK Vitez.

Benjamin Šabić: Mladi košarkaš koji je na preporuku Pandže stigao u Vitez danas brani boje svog matičnog kluba KK Kakanj, koji se trenutno nalazi na prvoj poziciji Lige 12.

Karlo Kovač: Kovač je proveo u Vitezu nešto manje vremena od ostalih, međutim ostvario je sasvim solidan učinak. Trenutno nastupa za KK Student iz Mostara.

Filip Grabovac: Također izdanak škole košarke HOKK Vitez i dalje brani boje ovog kluba.

Stefan Britvar: Zeničanin koji je jedno vrijeme branio boje HOKK Vitez pokazao je izniman talenat koji ga je odveo u daleke Sjedinjene Američke Države. Britvar trenutno nastupa za Oglenthrope Univerzitet, Georgia.

Ammar Merdanović: Također Zeničanin koji je nakon Viteza branio boje Kaknja, trenutno se prestao baviti košarkom.

A sada su na red došli i oni nešto stariji, koji nisu imali pravo nastupa u Ligi mladih, a koji su bili okosnica prve ekipe HOKK Vitez.

Nebojša Maksimović: Izuzetan playmaker koji je svojevremeno nastupao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine nekoliko je godina proveo u Vitezu. Nakon Viteza zajedno sa svojim trenerom Pandžom prešao je u KK Kakanj gdje i danas igra.

Eldar Merdanović: Stariji od braće Merdanović koji su nastupali u Vitezu nije odustao od košarke, te veoma uspješno brani boje KK Kakanj.

Nikola Ivišić: Ivišić je igrao na poziciji centra, a trenutno igra za KK Student iz Mostara zajedno sa Kovačem.

Toni Jurčević: Iskusni centar Toni Jurčević godinama je branio boje Viteza, a nakon Viteza branio je boje KK Čelik, trenutno živi u Njemačkog gdje igra za ekipu DAFKS Fulda.

Ermin Dedić: Jedan od košarkaša koji je imao i reprezentativnog iskustva je zeničanin Ermin Dedić. Dedić se nakon Viteza izborio za mjesto u KK Kakanj, te trenutno igra veoma važnu ulogu u ovoj ekipi.

Ranko Križanović: Križanović je također dugo godina bio u Vitezu koji je njegov matični klub. U svojoj karijeri branio je boje mnogo klubova, a trenutno igra za KK Travnik, te obavlja funkciju trenera mlađih kategorija u HOKK Vitez.

Marijo Blaškan: Baš kao i Križanović i Blaškan se odlučio na odlazak u Travnik nakon Viteza gdje i danas igra.

Od ovih 18 košarkaša koji su žarili i palili ligama u kojima su se takmičili četvorica su nastavili karijere van Bosne i Hercegovine, četvorica nastupaju za KK Kakanj, petorica igraju za KK Travnik (Džihan i za Promo), dvojica za KK Student, dok je samo Grabovac ostao u Vitezu, te su dvojica za sada prestala se baviti košarkom.

Treneri koji su predvodili juniore i prvu ekipu HOKK Vitez su bili Nikola Frljić i sada zlatni selektor Josip Pandža.

Nikola Frljić: Frljić je nakon brojnih povreda prešao u trenerske vode, te po svemu sudeći se nije pokajao. Radio je kao pomoćnik Pandži u prvoj ekipi, te predvodio juniore u ligi mladih. I danas je trener u omladinskim kategorijama Viteza.

Josip Pandža: O ovom stručnjaku ne treba mnogo trošiti riječi. Nakon godina i godina provedenih u Vitezu, u kojima je napravio mnogo toga, odlazi i potpisuje četverogodišnji ugovor sa KK Kakanj. U Kaknju su se pribojavali da li će mladi trener ispuniti očekivanja, međutim on je uradio mnogo više od toga. Od ekipe koja se bori za opstanak napravio je ekipu koja se nalazi trenutno na čelu Premijer lige.
Što se tiće Pandžinog reprezentativnog iskustva, radio je prvo kao jedan od pomoćnika u mladoj reprezentaciji BiH, a početkom godine je izabran za selektora kadetske reprezentacije sa kojom je postao Evropski prvak.

Sve u svemu HOKK Vitez se ima čime pohvaliti, te u budućnosti će se postići sigurno veliki rezultati ako se nastavi sa adekvatnim radom. Vrijedi dodati da je izdanak škole košarka Viteza i Darko Bajo koji trenutno brani boje Cedevite, te nastupa za kadetsku reprezentaciju Hrvatske.

Izvor