Gdje je najzagađeniji zrak u FBiH

Tijekom jučerašnjeg dana kvaliteta zraka bila je ozbiljno narušena na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Općenito, u odnosu na prethodne dane, vrijednosti koncentracija zagađujućih materija su na istom razini ili postepeno rastu, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

I dalje su na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde i Jajce) izmjerene srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) više od 50 ug/m3, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka. Prema dostupnim informacijama i u Kaknju i Živinicama je situacija slična, javlja N1.

U Tuzli su osim koncentracija lebdećih čestica, prekoračene ponovno i granične vrijednosti za sumpordioksid. U Zenici su trenutno izvan funkcije svi analizatori sumpordioksida, ali na osnovu meteorološke slike i nepromijenjenih drugih uvjeta u odnosu na prethodne dane, može se reći da su koncentracije ovog polutanta slične onima koje su izmjerene u Tuzli i da postoje redovna prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti.

U Sarajevu osim koncentracija lebdećih čestica PM10 jučer su zabilježena i prva prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracija azotnih oksida.
– S obzirom na to da smo ušli u zimsko razdoblje i prije dolaska kalendarske zime, može se očekivati ovakvo stanje kvalitete zraka kao redovita pojava – navodi se u priopćenju.

Tijekom današnjeg dana može doći do osciliranja u koncentracijama zagađujućih tvari jer se očekuje nešto jači vjetar nego prethodnih dana, praćen mjestimičnom slabom kišom. Nažalost, ne može se očekivati da će ova kratkotrajna destabilizacija imati veći utjecaj na poboljšanje kvaliteta zraka. U danima koji slijede opći meteorološki uvjeti kada je riječ o kvaliteti zraka su nepovoljni.

Negativni efekti na zdravlje s aspekta kvalitete zraka se povećavaju s produžavanjem ovakve situacije.

Prethodni članakAntibiotici izazivaju infekcije i alergije – u ovim slučajevima
Sljedeći članakFederacija BiH traži novi način raspodjele novca od akciza za autoputove