Gdje državljani BiH mogu ljetovati bez PCR testa

Uposljednjih 15-ak dana značajno je poboljšana epidemiološka slika u regiji. Podaci zdravstvenih zavoda širom Balkana, ali i početak imunizacije građana ohrabruju turističke radnike da se neće ponoviti 2020., kada je turizam zabilježio značajan pad u odnosu na godinu ranije.

U narednom razdoblju građani BiH koji žele putovati bez ograničenja mogu ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, piše Crna Hronika.

Tako je Vlada Crne Gore prije nekoliko dana objavila popis zemalja čijim je građanima dozvoljen ulazak u državu bez negativnog PCR testa na COVID-19. Ulazak bez prethodno obavljenog testiranja dozvoljen je turistima zemalja zapadnog Balkana i država Istočnog bloka.

Turistima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije dozvoljen je ulazak u Crnu Goru bez obavljenog testa i bez potvrde o izvršenoj imunizaciji. Srbija nikako nije uvodila zabrane, a prema posljednjim podacima iz tamošnje vlade, do toga ni neće doći. Zbog blagdana i bliženja ljetne sezone Hrvatska je početkom travnja popustila mjere koje se tiču prelaska granica. Prilikom ulaska stranih državljana u Hrvatsku dovoljan je i brzi antigen test.

“Također, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenoj bolesti COVID-19 koja će vrijediti 180 dana, a ne 90, kao prije”, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske. Oni koji planiraju putovati u Sloveniju moraju imati PCR test, ne stariji od 48 sati. Bez obzira na to, moraju ići u obveznu karantenu u trajanju od 10 dana. Mnogi građani BiH za odmore se odlučuju putovati u Tursku. Ipak, to se ne preporučuje u skorije vrijeme jer je u ovoj zemlji na snazi „potpuno zatvaranje“, i to do 17. svibnja.  “Za sva međugradska putovanja bit će potrebno odobrenje vlasti”, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Vlada Finske odlučila je 22. travnja 2021. produžiti ograničenja ulaska u Finsku do 25. svibnja 2021. godine. Ulazak državljana trećih zemalja u SR Njemačku koji nemaju odobren boravak trenutno nije dozvoljen, osim u slučajevima kada postoji posebna i hitna potreba za putovanjem. Nije dozvoljen ulazak ni boravak radi turizma u Grčku.

Dozvoljen je ulazak i boravak u esencijalnim slučajevima (liječenje) i poslovno. Prije polaska obvezno kontaktirati Veleposlanstvo Republike Grčke u Sarajevu za potrebne suglasnosti. Nevažna putovanja (turizam) u Italiju iz većine zemalja koje nisu članice EU (uključujući BiH) su zabranjena.

Prethodni članakIz Kine za BiH poletio zrakoplov sa 80 tisuća doza cjepiva Sinopharm
Sljedeći članakNK Rijeka Kolibrići ugostili sportske prijatelje ŠF Bambinos iz Sarajeva