FUP: Stanje sigurnosti na području Federacije BiH zadovoljavajuće

Stanje sigurnosti na području Federacije BiH može se ocijeniti zadovoljavajućim, s tim da je migrantska kriza i dalje jedna od neizostavnih prioriteta sigurnosnih agencija i drugih mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini, zaključak je dvodnevne policijske konferencije održane u Ljubuškom.

U Ljubuškom je 25. i 26. veljače održan redoviti sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara, odnosno direktora kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Prema statističkim podacima kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i podacima FUP-a, u 2019. godini zabilježeno je smanjenje broja izvršenih kaznenih djela za 195 (pad od 1,21 posto), smanjenje broja prometnih nesreća za 1.722 (pad od 6,64 posto), kao i smanjenje broja napada na ovlaštene službene osobe za 15 (pad od 16,3 posto), dok je povećan broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 418 (porast od 2,80 posto).

Migrantska kriza

Kada je u pitanju migrantska kriza, iz FUP-a navode kako je priljevom velikog broja migranata na području Federacije Bosne i Hercegovine došlo do narušavanja sigurnosne situacije, koje se ogleda u povećanom broju kaznenih djela počinjenih od migranata, i to razbojništava, teških krađa, krađa, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanja sigurnosti na štetu građana, kao i narušavanja javnog reda i mira, napada na policijske službenike, oštećenja tuđe stvari, masovnih tuča, nasilničkog ponašanja.

Migranti nerijetko koriste određene slabosti sustava, pa su nakon izvršenja kaznenih djela i privođenja uglavnom davali lažne identitete koje je teško provjeriti s obzirom da se provjere obavljaju isključivo posredstvom zemalja iz kojih dolaze, a oni uglavnom navode da dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom, kao što su Irak, Sirija i Afganistan.

“Navedeno predstavlja evidentan problem za policijske agencije s obzirom na to da se utvrđivanje identiteta izvršitelja kaznenih djela migranata obavlja uglavnom na osnovu njihovog osobnog iskaza, daktiloskopiranja, te na osnovu DNK u slučaju izvršenja težih kaznenih djela”, istaknuo je zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman.

Zaključci konferencije

Nakon diskusija i analiza po svim pitanjima iz domene policijskog rada, usvojeni su sljedeći zaključci:

Kada je u pitanju problematika vezana za migrantsku krizu, u 2020. godini može doći do narušavanja sigurnosne situacije na određenim područjima Federacije Bosni i Hercegovini, ako mjerodavne institucije blagovremeno ne poduzmu adekvatne mjere i radnje u pogledu ulaska migranata s istoka u BiH, jer postoji vjerojatnoća da će se početkom proljeća i dolaskom ljepšeg vremena priljev migranata ponovo povećati.

BiH kao potpisnica Sporazuma o uspostavi sustava elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstava u BiH, po pitanju migracija kao i drugih kaznenih djela, Federalna uprava policije i županijska ministarstva unutrašnjih poslova nastavit će s međusobnom kontinuiranom suradnjom, suradnjom s ostalim agencijama za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, kao i mjerodavnim tužiteljstvima i sudovima, naročito u pogledu razmjene podataka, provjere i utvrđivanja identiteta te drugim zakonom propisanim aktivnostima.

Vezano za Sporazum o uređivanju međusobnih odnosa, prava i obveza Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, a u vezi s uspostavom i održavanjem informacijskog sustava za elektronsku razmjenu podataka iz evidencija policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, u narednom periodu poduzet će se aktivnosti koje se odnose na unaprjeđenje, razvoj i održavanje sustava u pogledu angažiranja vanjskog suradnika koji će preuzeti navedene poslove, a čije troškove će snositi svi potpisnici sporazuma na temelju odredbi kojima je definirana navedena oblast. S tim u vezi, Federalna uprava policije preuzela je obvezu do narednog sastanka prikupiti svu potrebnu dokumentaciju na pripremi i provedbi kompletne procedure oko angažiranja vanjskog suradnika s obzirom na to da se server nalazi u zgradi Federalne uprave policije.

Sudionici sastanka izrazili su zabrinutost s obzirom da je u posljednje vrijeme primjetan trend negativnog ocjenjivanja policijskih komesara, što uveliko utječe na učinkovitost rada i nestabilnosti policijskog organa u obavljanju primarnih zadataka u očuvanju sigurnosti. U vezi s nepopunjenošću upražnjenih radnih mjesta i nedostatak stručnog kadra u pojedinim kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova, potrebno je pokrenuti inicijativu prema ministrima navedenih ministarstava i mjerodavnim vladama, u cilju što skorijeg donošenja adekvatnih zaključaka u pogledu raspisivanja natječajnih procedura.

U konačnici donesen je zaključak da će se u narednom periodu intenzivirati i jačati suradnja između Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova po svim linijama u oblastima rada navedenih institucija, u smislu održavanja redovnih sastanaka, razmjene informacija te provedbe zajedničkih aktivnosti, navodi se u priopćenju za javnost Federalne uprave policije.

Prethodni članakNovotravnički ribolovci poribili rijeke
Sljedeći članakNa Dan žena donatorska večera za Laudato TV