Franjić najavljuje tužbu za premlaćivanje; MUP KSB: Provodi se interna istraga

Puno bure i medijske pažnje pobudila je snimka pripadnika specijalne policije kako u Policijskoj stanici Vitez tuče privedenog Ivana Franjića. Prema informacijama iz MUP-a KSB u tijeku je interna istraga o ovom događaju, a Franjić najavljuje tužbe. 

Ivan Franjić, kojeg su službenici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a KSB pretukli u Policijskoj stanici Vitez, u izjavi za Avaz.ba kazao je da se te večeri sa suprugom i dvoje djece vraćao s jednog slavlja. – Zaustavili su me i tražili vozačku i prometnu dozvolu. Izašao sam iz auta da im dam, ali me je jedan od njih pitao: “Tko ti je rekao da izađeš iz auta?“, a potom su me uhapsili – rekao je Ivan.

– I ranije sam hapšen i ranije su me udarali policajci, ali nikada ih nisam prijavljivao jer sam bio kriv. No, ovaj put ništa nisam uradio. U stanici su me udarali, jer sam rekao da želim nazvati odvjetnika. Sve je snimao moj sin Kristijan – kazao je Franjić, koji je zbog ovog slučaju podnio prijavu Odjeljenju za Profesionalne standarde MUP-a KSB. Podsjetimo, jutros je objavljen video na kojem se vidi kako ga specijalci brutalno udaraju u policijskoj stanici. Iz MUP-a KSB su ranije kazali da je slučaj prijavljen te da se provodi interna istraga.

Novinari Dnevnog avaza kontaktirali su Rusmira Prohana, glasnogovornika MUP-a KSB, koji je kazao da je ovaj slučaj prijavljen i Jedinici za profesionalne standarde MUP-a KSB.

– Naime, u noći s nedjelje na ponedjeljak, oko 00.30 sati, službenici Jedinice za specijalističku podršku su radili na području Viteza na sprečavanja krađe motornih vozila. Zaustavljen je BMW X6, kojim je upravljao I.F. (39). Alkotestiranjem utvrđeno je da je imao 1,51 promila alkohola u krvi, a u skladu sa Zakonom u prometu za tu količinu izmjerenog alkohola obvezno je lišenje slobode i zadržavanje u Policijskoj stanici, te je i on uhapšen. Vozač je bio veoma agresivan i nije se složio s tom naredbom ovlaštenih službenih osoba, uputio je više psovki i prijetnji policijskim službenicima i pokušao je samovoljno napustiti prostorije Policijske stanice – kazao je Prohan.

Prema njegovim riječima, Odjeljenje za profesionalne standarde i po prijavi, a i mimo prijave, provodi internu istragu o svim okolnostima ovog slučaja odnosno da li je došlo do prekoračenje ovlaštenja i da li je sila upotrijebljena u skladu sa zakonom i Pravilnikom koji regulira ovu oblast.

– Inače, u svim slučajevima upotrebe sile naše Odjeljenje za Profesionalne standarde provodi interni postupak i naši standardi u tom smislu su veoma visoki. Mi se odlučno borimo protiv bilo kakve nezakonitosti u radu službenika policije i samim tim i upotrebe sile. U posljednje četiri godine, mi smo pokrenuli 90 disciplinskih postupaka protiv naših policijskih službenika, što nas stavlja u vrh svih državnih agencija za provođenje zakona po broju pokrenutih postupaka. Ovim postupcima je obuhvaćeno preko 110 policijskih službenika, sedam je na suspenziji, a dvojici službenika je prošle godine izrečena mjera prekida radnog odnosa. Mi ozbiljno pristupamo svakoj prijavi i tako će biti i u ovom slučaju – kazao je Prohan.

Snimak je objavljen na Facebooku u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima i postao je viralan, a očekje se da istraga, odnosno mogući sudski epilog rasvijetli do kraja detalje ovog nemilog događaja.

Prethodni članakFIS ponovo među najpoželjnijim poslodavcima
Sljedeći članakGKM Vitez predstavom “Lude sedamdesete” nastupilo u Tomislavgradu