Fra Ivica Perić moli za pomoć: Suša pogodila Ruandu, prijeti još veća glad!

Fra Ivica Perić, hrvatski katoličk misionar inače rodom iz Lepenice ovih se dana putem svoje web stranice http://www.vjeko-rwanda.info/ oglasio jednim apelom koji prenosimo u cijelosti:

Stvarno je uspješna godina iza nas. Toliko se toga napravilo. Završena je i druga zgrada naše srednje Tehničke škole, kao i potpuno nova kuhinja s blagovaonom u koju sada odjednom mogu doći svi naši učenici na ručak. Učionice su opremljene, školski dom uređen, sve je spremno za novu školsku godinu koja u Ruandi započinje krajem siječnja.

Kapacitet naših srednjih škola tako je sada povećan na 1.000 učenika. I sada, kada smo konačno stvorili sve preduvjete, da popunimo naše kapacitete, naišli smo na novu prepreku.

Velika suša pogodila je Ruandu. Ne pamtimo kada je pala zadnja kiša. Mnogi usjevi su uništeni. A ljudi, ionako siromašni i gladni, sada su suočeni s još težom situacijom. Veliki broj obitelji u ruralnim dijelovima Ruande topli si obrok može priuštiti tek dva do tri puta tjedno. Sada će to biti još rjeđe!

Mi svojim učenicima nudimo jedan topli obrok svaki školski dan. Međutim, mnoga djeca neće moći doći u školu. Suša, nedostatak poljoprivrednih usjeva koji su im donosili koliku-toliku zaradu, ostavili su roditelje naše djece praznih džepova. Ne mogu im kupiti odjeću i obuću za školu.

Naši učenici u školi nose školske uniforme koje smo im osigurali. Ali moraju nekako doći do škole.

Pokušavamo roditelje uvjeriti da ipak pošalju djecu na nastavu, jer tako ulažu u njihovu budućnost, a djeca će ipak imati i što jesti. No, mnogi su preponosni i radije će djecu ostaviti kod kuće. Nadam se da će razum ipak prevladati i da će se uskoro našim školskim dvorištem čuti žamor mladih ljudi željnih znanja i boljeg sutra.

Suša je poharala i naš veliki vrt, iz kojega osiguravamo velik dio hrane za školsku kuhinju i naše učenike. Neće biti lako prehraniti svu tu mladost. Morat ćemo dosta hrane kupovati, a to će nam donijeti znatno veće troškove. No, ne možemo ostaviti djecu gladnu.

Pokušat ćemo grah, rižu, kukuruz kupiti na veliko i tako barem malo spustiti cijenu.

Možda je malo obeshrabrujuće počela ova godina. Ali, nećemo dozvoliti da nas to zaustavi. Jer, znamo da ste svi vi tu za nas. Svi vi koji nas godinama pratite i pomažete.

Znajte da nam sada stvarno trebate. Da ne ostavimo našu djecu bez toplih obroka. Do sada nam je 2,5 kuna bilo potrebno za jedan školski dan i topli obrok po djetetu. Nekome niti jedna kava. A nekome pun želudac.

u je naša Humanitarna udruga Srce za Afriku u Hrvatskoj i BiH preko koje nam možete pomoći. Svi koji nam žele i mogu pomoći, donaciju nam mogu uplatiti na naš IBAN u Addiko Bank (bivša Hypo Alpe-Adria Bank): HR77 2500 0091 1013 6645 3. Poziv na broj ne treba, odnosno u tom slučaju u model se piše samo broj 99. Ako vam tako ne prolazi, u model pišete 00, a u poziv na broj datum uplate bez točki i zareza.

Primatelj je Humanitarna udruga Srce za Afriku, Kralja Zvonimira 15, Osijek, a u opis plaćanja samo treba navesti ‘DONACIJA’.

Hvala vam svima od srca i svima vam želim svako dobro, puno zdravlja i blagoslova u Novoj godini! (ARTinfo)

Prethodni članakJavni poziv za dodjelu sredstava za sport
Sljedeći članakNavijači Viteza, igrači i stručni stožer očekuju pobjedu protiv Krupe