FPN Sveučilišta “VITEZ” jedini privatni fakultet iz BiH koji se natjecao u okviru Futura Moot Courta

U organizaciji Civil Rights Defenders (bivši Švedski Helsinški komitet za ljudska prava), u travničkom je Općinskom sudu od 3. do 5. srpnja 2015. godine održano IV. Futura Moot Court kvalifikacijsko natjecanje studenata prava s četiri fakulteta, triju državnih: tuzlanskog, mostarskog i zeničkog te jedinog privatnog s prostora BiH koji se natječe u okviru Moot Courta, Fakulteta pravnih nauka Sveučilišta “VITEZ”.

Prvo mjesto osvojili su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, čime su stekli pravo sudjelovanja na X. regionalnom Moot Court natjecanju iduće godine u Zagrebu.
Više od 20 studenata natjecalo se u simulaciji suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Moot Court natjecanja iznimno su popularna među studentima prava diljem svijeta. Kroz pripreme, studenti stječu vrijedna iskustva rada u timu, istraživanja slučaja, pisanja podnesaka i sudjelovanja u raspravama pred sudom. Pored toga, veliku vrijednost natjecanja čini i intenzivna uključenost profesora, asistenata, sudaca i odvjetnika.

Na simuliranom suđenju članovi Sudskog vijeća bili su sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske Ranko Marijan, potpredsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović, sutkinja Ustavnog suda BiH Margarita Caca Nikolovska, sudac Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić te također i Damir Juras iz Splita te Oliver Nikolić iz Beograda.

Sveučilište “VITEZ” predstavljala su dva tima i to, u sastavu apelanata: Dino Sijamija i Emir Živojević, studenti III. godine, dok su na strani respondenata (zastupnika države) bili Fatima Čolo, Adis Zlotrg i Jasmin Mehmedović, studenti IV. godine. Naše studente predvodili su više asistentice Maja Pločo, glavna koordinatorica, zatim trenerica Bojana Link i pomoćni trener Mirza Čaušević, također viši asistent na FPN.

“Ovakve aktivnosti naših studenata produbljuju stečeno znanje, doprinose usavršavanju retoričkih vještina, a sve na vrlo visokoj razini. Istodobno, prilika je to i za upoznavanje s kolegama s drugih fakulteta, ali i sucima i stručnjacima iz oblasti europskih ljudskih prava iz regije”, kazao je viši asistent Mirza Čaušević.

Civil Rights Defenders pod čijom upravom se održalo ovo natjecanje, ima za svoj osnovni cilj obranu ljudskih prava – a naročito građanskih i političkih te podržavati i osnaživati ugrožene branitelje ljudskih prava.

Prethodni članakDijete mlađe od godinu dana na popisu u BiH dalo podatke samo za sebe
Sljedeći članakOdigran šahovski turnir u sklopu ljetne škole šaha