FOTO/VIDEO: Stotinu sedamdeset tri viteška maturanta

Stotinu sedamdeset i tri maturanata Srednje škole „Vitez“ iz Viteza, u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu, njih 120 s četvrtim stupnjem obrazovanja i 53 s trećim stupnjem, u petak predvečer na ulice grada privuklo je više tisuća građana.

Lijepo i moderno obučeni, lijepi, veseli i razdragani kako to samo mladost može biti, praćeni mažoretkinjama i limenom glazbom, prošetali su gustim špalirom građana ulicama središta grada. Gledajući ih, mnoga su srca zatreperila, a povodi za to, naravno, bili su različiti.

Nakon promenade gradom zaustavili su se na Gradskom trgu i ispred hotela „Vitez“, primali čestitke, fotografirali se…, a onda su proslavu svoje akademske zrelosti nastavili reprezentativnom salonu tvrtke FIS. Veselje je trajalo cijelu noć, a oni najuporniji i najizdržljiviji nastavili su slaviti po kafićima i u subotu u jutarnjim satima.
A za koji dan svi će se oni razići „ko rakova djeca“.

Većina će ih pokušati dobiti indeks nekog od fakulteta u BiH i u Hrvatskoj, a neki i u inozemstvu, dok će jedan broj njih potražiti posao u Vitezu, u Hrvatskoj, a što je vjerojatnije, u nekoj drugoj državi Europske zajednice. Na žalost! No, svima je zajedničko- nada i vjera u lijepu, uspješnu i sretnu budućnost. Pa neka im se ti planovi, nade i želje i ispune!