FOTO: Josip Laštro (Švabo) iz Busovače izumio prvi berač malina u BiH

Danas, 30. srpnja 2016. godine u ugodnom vanjskom ambijentu hotela “Tisa” u Busovači prezentiran je izum Josipa Laštre za branje malina.

BMB – Berač malina Busovača univerzalni je stroj sa sedam funkcija namijenjen prvenstveno lakšem branju malina, ali i drugog jagodičastog voća.

Izumitelj Laštro na današnjem predstavljanju prezentirao je funkcije i mogućnosti rada ovog priključka, kao i novitete u odnosu na slične postojeće uređaje u svijetu, uživo pokazao njegov rad , te prikazao video prezentaciju rada ovog stroja u malinjacima.

“Ovaj moj stroj funkcionira na temelju potiskujućeg zraka, ima 7 različitih funkcija, ide kao priključak na traktor, a može brati maline visine do 2 metra i širine do jedan metar, kako na ravnoj, tako i na brdovitoj površini”, istaknuo je u izjavi za naš portal izumitelj stroja Josip Laštro, te dodao da BMB – Berač malina Busovača unaprjeđuje tehnologiju poljoprivrednih mašina u oblasti branja jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini te doprinosi smanjenju troškova pri proizvodnji.

Josipov stroj je jedinstven u svijetu, a posebice je jedinstvena tehnologija zračnog branja koja najviše sliči na olujnu udar koji opstrujava rodne grane prekidanim zrakom kontrolirane brzine i na prirodan način (bez fizičkog kontakta) vrši branje samo tehnološki zrelih plodova.

Prednosti zračnog branja u odnosu na mehaničko branje

– Selektivno branje samo zrelog voća
– Bez oštećenja biljke i ploda
– Mogućnost branja od samog početka sezone branja malina kada ima i veći broj nezrelog ploda
– Mogućnost branja istog plantažnog reda iz dana u dan bez bojazni o traumi ili oštećenju biljke
– Ne lome se osjetljive rodne grane i ne smanjuje se prinos

Prednosti zračnog branja u odnosu na ručno branje

– Dnevno mijenja do 60 radnika/berača
– Zadovoljava standarde sigurnosti hrane
– Povećava prinos u kilogramima
– Sprječava pojavu i razboj bolesti
– Osigurava proširenje zasada do ekonomske isplativosti
– Povećava sadržaj suhe materije za 50% u odnosu na ručno ubrano voće

Riječi izumitelja…

“Zasadio sam 6 dunuma malina. I nakon što sam ih posadio odmah sam se pitao, a tko će ovolike maline obrati? Svjestan sam činjenice da je na ovim prostorima sve manje i manje stanovništva, stoga sam bio i spreman kupiti berač za moje maline. Nakon silnih pretraga po internetu svjesno sam odlučio posjetiti Poljoprivredni sajam “Novi sad”, no s istog sam se vratio razočaran, jer su sve mašine koje su tamo predstavljene bile preglomazne, pravljene isključivo za ravne terene što nama u Bosni ne može, s obzirom na konfiguraciju terena, koristiti. Još kad sam vidio astronomske cijene iskazane u eurima, a bile bi prevelike da su iskazane i u markama, došao sam na ideju da sam napravim jedan takav stroj koji bi bio prilagođen svim vrstama trena, a i cijena da bude prilagođena našim malinarima. Polako sam na svom imanju u Busovači uz veliku pomoć moje najbliže obitelji počeo da pravim BMB – Berač malina Busovača. Moja obitelj i malobrojni prijatelji su uz mene radili danonoćno. Bilo je tu uspona i padova, ali niti jednog trenutka nismo htjeli odustati. Svako novo jutro je donosilo novu ideju, polako se usavršavalo do ovog konačnog stroja koji je sada pred nama. Odmah da vam kažem da sutra ujutro krećem s istom ekipom u gradnju još lakšeg i boljeg BMB 2 stroja, koji će se moći zakačiti i na manje radne mašine kao što je primjerice traktor Tomo Vinković”.