FOTO: ŽO HDZ BIH SBŽ održao 8. proširenu sjednicu u Vitezu

Srednjobosanski ŽO HDZ-a BiH na sjednici održanoj u ponedjeljak poslije podne u Vitezu, imenovao je Izborni stožer, tijelo koje će voditi i koordinirati rad i pripreme za jesenske lokalne izbore. A to znači da će već od petka 27. travnja, kada će na Predsjedništvu i Središnjem odboru HDZ-a BiH biti usvojena Izborna strategija, krenuti neslužbena izborna kampanja. To je, naime, nakon završenog sastanka ŽO u Vitezu, kazala novinarima predsjednica Lidija Bradara.

Kazala je, također, da je na sjednici raspravljano i o aktualnoj političkoj situaciji u Srednjobosanskoj županiji, o tijeku i rezultatima razgovora i dogovora s političkim partnerima u strukturama županijske vlasti, o neriješenim pitanjima iz međustranačkih sporazuma i načelnih dogovora koji, do sada, nisu dali nikakve rezultate.

„No, dogovorili smo se nastaviti razgovore 4. svibnja, a domaćin će međustranačkom sastanku biti predsjednik KO SDP-a, Zukan Helez”, kazala je predsjednica Lidija Bradara, ističući kako je riječ o implementiranju međustranačkog sporazuma i imenovanjima na razne pozicije iz tzv. drugog ešalona, a što se do sada s mjesta nije pomaknulo.

„Mi smo, hrvatska strana, blok 10 (zastupnici dva HDZ-a u županijskoj Skupštini op.a.) sve što je ranije dogovoreno poštovali i proveli, a partnerske strane nisu. Ne želimo i nećemo, i tomu ćemo se odlučno suprostaviti, raditi kako to radi federalna Vlada. Želimo i hoćemo sve činiti i raditi sukladno zakonskim okvirima, a ne vršiti smjene i praviti čistke u javnim poduzećima, ministarstvima, organizacijama, upravama…, po stranačkim i interesnim ključevima”, poručila je predsjednica Bradara.

„Mi smo najjača, pobjednička stranka u Srednjobosanskoj županiji i s tih pozicija vodimo inicijativu i iniciramo traženje rješenja za do sada ne riješena pitanja. Na žalost, naši partneri, SDA i SDP, do sada nisu pokazali dobre namjere i spremnost rješavati i riješiti sporna pitanja, po kojima su oštećeni Hrvati. Međutim, nastavit ćemo uporno se boriti kako bi ispravili nepravde učinjene hrvatskim pobjedničkim strankama, a time i hrvatskom narodu u Srednjobosanskoj županiji i u F BiH. Očekujemo, konačno, i rekonstrukciju federalne Vlade, sukladno ustavnim odredbama i izbornim rezultatima kako bi i mi, iz naše županije, imali mogućnost normalnog komuniciranja a višim federalnim strukturama vlasti”, iskazala je očekivanja predsjednica ŽO HDZ-a BiH, Lidija Bradara.

Kazala je, također, kako je na sjednici ŽO. održanog u Vitezu donesen i plan posjeta svim općinskim organizacijama (11 općina op.a.), naglasivši kako općinski odbori stranke imaju potpunu slobodu razgovora i dogovora s ostalim strankama HNS-a o suradnji bilo koje vrste, bilo kojega obima, kada su predstojeći izbori u pitanju, ali i odgovornost koja iz toga proističe.

„Sve ćemo učiniti da rezultate s prošlih lokalnih izbora popravimo. A to znači da sadašnji broj vijećnika u općinskim vijećima i dodatno povećamo, da uz sadašnja tri općinska načelnika izborimo još poneku načelničku poziciju, tamo gdje smo ih već imali, u općinama gdje za to, po nacionalnoj strukturi stanovništva, uz naš puni predizborni angažman, možemo i moramo. I vjerujem da ćemo s drugim strankama članicama HNS-a u tomu i uspjeti. Jer, samo tako možemo biti, i ostati svoji na svome”, poručila je predsjednica Bradara, ukazavši na činjenicu da općine gdje stranke članice HNS na vlasti, bolje i uspješnije funkcioniraju.

{gallery}politika/zohdz_vitez{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL