FOTO: Završeni Rujanski susreti!

Proteklog vikenda Novi Travnik je bio kulturno središte srednje Bosne, a moglo bi se reći i šire regije. Jer, u ovom srednjobosanskom gradu održana je tradicionalna manifestacija „Rujanski susreti – dani folklora i tradicijskih umjetnosti”. Organizator i domaćin susreta je KUD „Stari hrast 2000″, a veliki doprinos u uspješnosti organiziranja manifestacije dala je i novotravnička Udruga „Baština”.

Smotra je održana po pravilima CIOFF-a (Međunarodni savjet organizatora folklora i tradicijske umjetnosti) koji djeluje pri UNESKO-u, a čije sekcije u BiH jedan od utemeljitelja je i KUD „Stari Hrast 2000″. Vrijedno je, također naglasiti da je novotravnička manifestacija „Rujanski susreti” unesena u kalendar folklornih festivala CIOFF-a, zajedno s preko 300 sličnih festivala iz 90 zemalja članica CIOFF-a.

Najveće zasluge za iznimno uspješno organiziranu i sadržajno bogatu manifestaciju koja je oduševila Novotravničane i njihove brojne goste, prije svega pripadaju predsjednici KUD „Stari hrast 2000″, Tanji Mlakić i bliskom joj suradniku, Josipu Skopljakoviću, voditelju Udruge „Baština”, Marinku Slipcu.

U okviru trodnevne manifestacije organizirana je zanimljiva i edukativna izložba fotografija „Voda”, autora Zvonke Martića i Jasmina Fazlagića, te tematska izložba „Tradicijsko drvorezbarstvo – vodiri i preslice”, uz praktičnu demonstraciju predenja vune i izrade i ukrašavanja preslica. Autor izložbe i vlasnik vrijedne kolekcije predmeta tradicijskog drvorezbarstva je Dragan Mučibabić iz Bugojna. Uz veliki broj prisutnih izložba je otvorena u prostoru Zavičajne zbirke „Baština”.

U velikoj dvorani Doma kulture održan je koncert pet tamburaških sastava s područja srednje Bosne, a u dvorištu Zavičajne zbirke „Baština”, u nedjelju je održan vrlo zanimljiv sajam tradicijskih obrta i rukotvorina dvadesetak obrtnika iz cijele Srednjobosanske županije. Uz čestitke vrijednim organizatorima, Sajam je otvorila etnologinja, djelatnica Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Svetlana Bajić.

No središnji događaj manifestacije svakako je bila smotra amaterskih društava BiH. Uz 12 društava iz raznih krajeva BiH na smotri su nastupili i posebno oduševili promatrače članovi poznatog mađarskog folklornog ansambla „Keve Folk Dance Ensembl Rockeve. Svi su oni, uz pjesmu, glazbu i ples prolazili ulicama Novog Travnika uz burne pozdrave i odobravanje Novotravničana, a onda su, prije cjelovečernjeg koncerta u prepunoj dvorani Doma kulture, mladost, ljepotu, nošnju, glazbenu i plesnu baštinu svoga kraja, demonstrirali na Gradskom trgu uz oduševljenje velikog broja prisutnih.

Večer prije mnađarski ansambl i ansambl KUD „Stari hrast 2000″ nastupili su i oduševili i Vitežane u Hrvatskom domu, a sudionici „Rujanskih susreta” i ubuduće će nastupati, uz Novi Travnik i u drugim gradovima srednje Bosne. A tako će ova pažnje vrijedna, vrlo zanimljiva i sadržajno bogata manifestacija dobiti i dodatan značaj i popularnost koja joj, nedvojbeno pripada.

Zvonimir Čilić / VL
Foto: Alojz Mlakić / vitez.info