FOTO: Završeni Rujanski susreti

Tradicionalna, zanimljiva i pozornosti vrijedna manifestacija „Rujanski susreti” proteklog je vikenda organizirana i održana u Novom Travniku. Organizacijom, bogatim i raznolikim sadržajima, opravdali su i najoptimističnija očekivanja Novotravničana ali i građana iz cijele Lašvanske doline.

U okviru „Rujanskih susreta” u Domu kulture organizirana je izložba fotografija „Drvo”, autora o. Zvonke Martića, karmeličanina i Jasmina Fazlagića, te koncert „Kad čuješ tambure”, tamburaških sastava s područja srednje Bosne.

Održana je projekcija vrlo zanimljivog dokumentarnog filma „Tise u Bosni i Hercegovini”, autora Marinka Slipca iz Novog Travnika i Srećka Stipovića iz Viteza. Projekcija je održana na vanjskoj pozornici Zavičajne zbirke „Baština”, u prigradskom novotravničkom naselju Rankovići, gdje je održana zanimljiv, treći put zaredom, „Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina”. Mnogi od izložaka, čak 23 izlagača s područja srednje Bosne, uz upotrebnu, ukrasnu i tradicijsku, imali su i umjetničku vrijednost.

No, središnji dio šeste po redu manifestacije „Rujanski susreti” bio je, svakako, „Smotra izvornog folklora” i folklorni koncert sudionika smotre. Uz devet društava iz BiH : KUD „Stari hrast 2000″ – Novi Travnik, Društvo „Hrvatska žena – Kraljica Katarina” – Novi Travnik, Kud „Kralj Tomislav” – Tolisa, HKUD „Zora” – Struga i Gorica, Čapljina, KUD „Neumski glas”- Neum, IFG „Sloga” – Guča Gora, KUD „Bijela” – Brčko, HKUD „Kočerin” – Široki Brijeg, IFD „Paklarevo” – Travnik, nastupili su i gosti iz Hrvatske i Slovenije, KUD „Metković” i Kulturno turističko društvo „Miklavž pri Ormožu”.

Svi sudionici manifestacije prezentirali su bogatu kulturnu baštinu i nošnjama, glazbom, glazbenim instrumentima, plesom, igrom, razdraganošću…, oduševili su Novotravničane i njihove brojne goste iz susjednih općina, najprije na novotravničkim ulicama, na velikom i lijepom Gradskom trgu, te na cjelovečernjem programu u prepunoj dvorani Doma kulture.

Organizator ove lijepe i zanimljive kulturne manifestacije, pune duha, ljepote, tradicije… je KUD „Stari hrast 2000″ iz Novoga Travnika, na čelu s predsjednicom, Tanjom Mlakić, uz suorganizaciju Udruge Zavičajna zbiirka „Baština”, koju uspješno vodi Marinko Slipac.

Zvonimir Čilić / VL

rujanski2rujanski3rujanski4rujanski5