FOTO: Završeni 18. Dani Nove Bile

Lijepa, zanimljiva i sadržajna, tradicionalna osamnaesta uzastopna manifestacija kulture, sporta i drugih zanimljivosti, a koja nosi naziv „Dani Nove Bile, održana je proteklog vikenda u ovom poznatom travničkom naselju. Ova se trodnevna manifestacija održava u povodu blagdana Svetoga Duha, nebeskog zaštitnika župe Nova Bila, sportska, kulturna i brojna druga zabavna događanja privukla su i veliki broj građana iz cijele Lašvanske doline, posebno u nedjelju kada je i vrijeme bilo ugodno i bez kiše.

Ovaj put prvi dan tradicionalne manifestacije bio je, ustvari, lijepa priprema za doček brojnih gostiju, a riječ je o akciji uređenja naselja čega su se prihvatili novobiljanski učenici, ekolozi ali i svi građani Nove Bile, a taj dan, otvorena je i izložba lovačkih trofeja mjesnog Lovačkog društva „Sokol”.

U subotu je održan memorijalni malonogometni turnir „Anto Palavra – Šota”, u organizaciji mjesnog nogometnog kluba, te turnir 10 mladih nogometnih selekcija U – 13 iz Federacije i Republike Srpske. Odigran je i memorijalni rukometni turnir veterana „Biljaka-Šipić-Jurčević”, te revijalna malonogometna utakmica veterana Nove Bile i Viteza. U večernjim satima na otvorenoj sceni Hrvatskog kulturnog centra u Novoj Biloj organizirana je „Pučka fešta” – glazba, skečevi, natjecanja u plesu s balonima…!

Većina sudionika manifestacije, te veliki broj vjernika iz cijele Lašvanske doline , ali i hodočasnici i iz udaljenijih krajeva, prisustvovao je blagdanskoj svetoj misi slavljenoj u dvorištu župne crkve Svetoga Duha, koju je predvodio profesor Franjevačke bogoslovije u Sarajevu, dr. Velimir Valjan, rodom iz travničke župe Ovčarevo.

Nakon blagdanske svete mise nastavljene su sportska natjecanja i pučke igre i nadmetanja kao što su potezanje konopa, gađanje iz zračne puške, trčanje u vrećama, bacanje kamena s ramena…, a odigran je i završnica malonogometnog turnira.

U večernjim satima na otvorenoj sceni Hrvatskog kulturnog centra, uz glazbeni program mjesnog sastava „univerzal” a što je trajalo do kasno u noć, podijeljena su i zahvalnice i priznanja najboljima, a organizirana je i bogata tombola čiji je prihod bio namijenjen za liječenje teško bolesne četvoro godišnje Anamarije Šafradin iz Busovače. Tombolske zgoditke su darovale tvrtke iz Nove Bile i Viteza.

{gallery}drustvo/dani_nove_bile12{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL