FOTO: Vjerskim svečanostima u Vitezu obilježen blagdan Cvjetnoga petka

Posebno svečano i tradicionalno blagdan Gospe Žalosne već pune 104 godine u srednjoj Bosni se slavi u viteškom naselju Mali Mošunj, na brdu zvanom Kalvarija.

Ovo poznato srednjobosansko svetište Gospe Žalosne, na Cvjetni petak okuplja veliki broj vjernika iz cijele Lašvanske doline, ali i iz udaljenijih mjesta. Tako je bilo i danas, na Cvjetni petak i unatoč radnom danu i prijetećoj kiši, na brdo Kalvarija, iako to baš i nije jednostavno posebno za starije osobe, uspeo se i svetoj misi prisustvovao veliki broj vjernika, po slobodnoj procjeni njih i više od dvije tisuće. Svi su oni prije svete mise u molitvenoj procesiji prošli brdovitom stazom,  s lijepo uređenim postajama Križnoga puta, od podnožja do vrha brda gdje je, prije 104 godine, podignuta crkvica unutar temelja davno urušene  rimske bazilike iz IV stoljeća. A to je, vjerojatno, i razlog što se u narodu taj brežuljak zove i Crkvina.

Blagdansku svetu misu, uz koncelebraciju viteškog župnika fra Velimira Bavrke, gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa Ćarlija i još dvojice svećenika, predvodio fra Mario Jeličić, vikar franjevačkog samostana u Jajcu. U vrlo zanimljivoj i poučnoj propovijedi fra Mario je govorio o Isusovom  križnom putu, do vrha Kalvarije. O njegovoj žrtvi života za spas čovjeka, za spas cijelog ljudskoga roda.

U pozdravnom obraćanju okupljenim vjernicima, viteški župnik fa Velimir Bavrka je govorio  o posebnosti svakog vremena, ističući kako je vrijeme u kojemu živimo osobito po mnogo čemu. Istaknuo je  „nametanje“ neke čudne, uništavajuće brzine života, dok istovremeno imamo mnogo važnijih životnih putokaza.

„Žele zavladati prirodom a ne mogu vladati sobom“, kazao je fra Velimir te zapitao: „Otkud tolika želja kod čovjeka drugome bol nanositi?”.

No, kazao je viteški župnik kako vjerni i vrijedni  lašvanski katolički puk „na ovom mjestu“, na Kalvariji, u porukama Gospe Žalosne nalazi svoje putokaze, životna načela po kojima živi i sa svojim obiteljima, susjedima i svojim svećenicima želi graditi i gradi svoju bolju, ljudskiju budućnost.

Veliki broj vjernika prije i za vrijeme svete mise imao je priliku ispovjediti se, „očistiti dušu“, jer im  je, po tom pitanju, na usluzi bilo petnaestak svećenika župa iz Lašvanske doline.

Prethodni članakNK Vitez: Pobjeda se nameće imperativno
Sljedeći članakVitez dobija rođendan kakav smo dugo čekali