FOTO: Vitežani oduševili studente u Zagrebu!

altGradsko kazalište mladih Vitez, proteklog vikenda premijerno je nastupilo u Zagrebu, s predstavom „Don Quijote”, kojom su mladi glumci iz Viteza obranili naslov najboljeg omladinskog kazališta u BiH.

GKM Vitez u Zagreb je otišlo na poziv Udruge bosanskih studenata (UBS) u Zagrebu, čiji su članovi uložili iznimne napore kako bi sve proteklo u najboljem redu. Atmosfera među ekipom iz viteškog GKM-a je od samog polaska za Zagreb bila i više nego dobra, tako da je sve upućivalo na prekrasnu večer u Zagrebu. Tako je i bilo.

Vitežane je u Zagrebu kao pravi domaćin dočekao predsjednik UBS-a Miro Jakešević, inače iz Jajca, a uskoro su se pridružili i članovi predsjedništva ove udruge. Uslijedile su pripreme za predstavu, a prvi posjetitelji u dvorani bili su Vitežani Ružica Žuljević i Miro Silić.

Dvorana Kino Foruma, u Studentskom domu Stjepan Radić, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta i sve je bilo spremno za početak predstave. U ime domaćina sve nazočne pozdravili su voditelji programa vezirka Melita Golubica i čelični Marko Marković, te Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez.

Nakon pozdrava predstava je…skoro počela. Naime, mali problemi su se pojavili oko tehnike (sumnja se na sabotažu nekog iz Hercegovine, čak se utvrdilo da je u sobi za tehniku bio „uljez” iz Pos’šja ), međutim to se prevazišlo stand up komedijom u izvedbi Ivana Sajevića, uz svesrdnu pomoć „žrtava” Ivane Janko i Marka Markovića (osvojio knjigu „Nebo iznad lijeske” Željka Kocaja). Publika je na ovo reagirala odlično, a kako smo kasnije doznali, većina posjetitelja je mislila da je to sastavni dio programa. E, pa nije…

U međuvremenu se odvijao pravi „fotografski rat” između studentice Paule Jandrić i Filipa Šarića, službenog fotografa GKM Vitez. Nakon što je uvidjela da Paula gubi bitku posla se primila profesionalka Jelena Stipović, što je u konačnici rezultiralo neriješenim ishodom.

No, vratimo se predstavi. Nakon razgovora ugodnih, malo o Bosni, a uglavnom o Hercegovini, i pjesme „Djevojka je zelen bor sadila”, sve je bilo spremno za početak predstave.

Od samog početka glavni glumci u predstavi Marko Mirković i Mirna Mišković nametnuli su odličan tempo, što su jako dobro pratili Slaven Čalić, Bruno Grebenar i Lorena Križanović te tijekom cijele predstave držali publiku u visokom stupnju raspoloženja.

„Iks de”, „O maj gad”, „Kss, kss” i slične poštapalice izazivale su salve smijeha, a posebno zanimljivo bilo je kada se Don Quijote, u potrazi za Lady Gagom, spustio u publiku te sjeo u krilo Snježani Samac, glavnoj urednici programa za djecu i mlade Hrvatske televizije.

Ništa manje interesantno nije bilo niti kada je Sancho Pansa krenuo u „obračun” s publikom i na koncu im jasno poručio da „neće na ovom završiti”.

Sanchova glad, Quijoteove jutarnje vježbe i potraga za Lady Gagom „kupile” su sve nazočne te se na koncu predstave dvoranom prolamao višeminutni pljesak, koji se pretvorio u ovacije. Mladi glumci su nekoliko puta izlazili na bis, a nakon predstave je uz „mali milijun” čestitki bilo i onih koji su tražili autograme.

Na predstavi je bio najveći broj studenata iz Bosne i Hercegovine, ali bilo je i onih koji žive i rade u Zagrebu, odnosno studenata iz raznih krajeva Hrvatske. Posebno bismo izdvojili članice Udruge bosanskih Hrvata „Prsten” i Foruma mladih ove organizacije.

Nakon predstave druženje je nastavljeno domjenkom u kopleksu Studentskog doma, a voditelj GKM Vitez Ivan Sajević uručio je prigodne darove Miri Jakeševiću, predsjedniku Udruge bosanskih studenata u Zagrebu i predstavnicama Udruge „Prsten”. Našla se tu i poneka boca „bosanskog viskija”, a kad se pojavila harmonika pjesma je bila neizbježna.

Fešta je nastavljena u popularnom klubu „Roko & Akademija”, a što se tiče detalja…pa ne morate baš sve znati…

Subotu su članovi GKM Vitez iskoristili za šetnju Zagrebom, gdje im je društvo pravio ravnatelj Srednje škole „Vitez”, Vatroslav Matić, koji je večer ranije bio i na predstavi. U kasnim večernjim satima ekipa GKM Vitez sretno je stigla doma, prepuna lijepih utisaka iz Zagreba.

Izostavili smo napisati komentare publike na nastup GKM Vitez u Zagrebu, ali prepustit ćemo im da to urade na komentarima ispod ovoga teksta.

{gallery}kultura/gkmvitez_zagreb{/gallery}