FOTO: Viteško poduzeće Kristal radilo na obnovi Vijećnice u Sarajevu

Od srijede, 14. svibnja 2014. otvorena su vrata obnovljene sarajevske Vijećnice za sve građane Sarajeva i goste grada, u periodu od 11:00 do 15:00 sati.

Nakon 22 godine od rata i 18 godina nakon početka obnove, građani Sarajeva ponovo će moći uživati u prelijepom ambijentu Vijećnice, simbolu grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. S obnovljenom Vijećnicom, Sarajevu se vraća sjaj, ljepota i privlačnost koju je oduvijek imalo.

Ova prelijepa građevina, koja je bila ne samo svjedokom, već i akterom svih onih događaja koji su se u prethodnom stoljeću desili u Sarajevu, a zbog čijeg značaja je čuvena američka spisateljica Susan Sontag zaključila kako je 20. stoljeće i počelo i završilo u Sarajevu, svjetski je simbol susreta civilizacija i njihove koegzistencije.

Zanimljivo je da je i poduzeće Kristal iz Viteza sudjelovalo u obnovi Vijećnice. Radovi poduzeća Kristal su bili sve staklene pregradne stijene te vrata u uređenju interijera, a najreprezentativniji dio radova je veliki vitraž postavljen ispod centralne staklene krovne kupole. Tonalitet boja i simboli na staklima su određeni na osnovu originalnih snimaka Vijećnice napominju u ovom poduzeću.