FOTO: Viteški gospodarstvenici posjetili Brajkoviće

Viteški gospodarstvenici u Brajkovićima

Zločin počinjen u Brajkovićima, svirepo ubojstvo uglednog mještanina povratnika, gospodarstvenika, dobročinitelja, Joze Kafadara i nakon više od dva tjedna (27. svibnja), još uvijek je, bar u Lašvanskoj dolini i zeničkom kraju, među Hrvatima tema rasprava, komentara, očekivanja, nadanja…! Tko i zašto je to učinio, tko je „potpisnik“ zločina, tko je nalogodavac…? Pitanja su, o njima se raspravlja, daju se proizvoljni odgovori, spekulira se, nervoza žitelja povratnika u Brajkoviće je očigledna, čak se i povećava, rekli bismo, jer odgovora, rješenja ovoga zločina, nema. A vrijeme neumitno prolazi.

Istina, stižu informacije kako su angažirani i na ovom slučaju rade najbolji stručnjaci-policajci, kriminalisti, elitni kadrovi dvije županije, Zeničko-dobojske i Srednjobosanaske, pojačani stručnim timom MUP-a federacije BiH. Dva puta u Vitezu i u Brajkovićima bio je i ravnatelj federalne policije, Dragan Lukač, pa se, neslužbena je tvrdnja, mogu uskoro i očekivati pozitivni rezultati. Ali, takvih najava i obećanja naslušali su se Hrvati s ovih područja u proteklih petnaestak godina i moglo bi se slobodno reći – svi su postali „nevjerne Tome“.

Teško je župljanima Brajkovića kojih je sada u župi tek 400, s tendencijom smanjivanja broja, s vidljivim „umiranjem“ ove župe koja je prije progona, pljačke i rušilačkih nagona pripadnika Armije BiH, u lipnju 1993. godine, imala 5.600 žitelja, zabrinuti su Hrvati u cijeloj Lašvanskoj dolini, u Zenici, a najteže je, nema dvojbe, obitelji Kafadar, koja sve te jade stoički i dostojanstveno podnosi i ne gubi vjeru da će, uskoro, saznati tko i zašto im je ubio oca.

Od prvoga dana, što se i moglo očekivati, uz svoje prijatelje, kolege, poslovne partnere, uz ugledne gospodarstvenike, Vlatka i Dragana Kafadara, sinove ubijenog Joze, stali su prijateljski, ljudski, solidarno viteški gospodarstvenici. Potvrda te nedvojbene solidarnosti, suosjećanja i podrške iskazali su i u srijedu poslije podne. Istina, ta se podrška može označiti simboličkom , no kakva bi drukčije i mogla biti? Naime, četrdesetak najistaknutijih članova Udruge poslodavaca Viteza, na čelu s predsjednikom i dopredsjednikom, Alojzom Mlakićem i Antom Rajkovićem, posjetili su župu Brajkoviće, bili gosti braće Kafadar na njihovom imanju, na „ručku srijedom“ što viteški gospodarstvenici prakticiraju svake druge srijede, redovito u Vitezu.

„Cilj našeg dolaska u Brajkoviće je, još jednom, i na ovakav način, iskazati podršku našim članovima i prijateljima, Vlatku i Draganu i njihovim obiteljima, zaposlenicima u njihovim tvrtkama. Pokazati im da smo uz njih, s njima i da im svim svojim snagama i potencijalima stojimo na raspolaganju“, kazali su čelnici Udruge viteških poduzetnika uz naglasak kako traže i očekuju uspješno rješavanje ovoga slučaja koji već sada, uz nenadoknadiv gubitak u obitelji Kafadar, ima teške posljedice, a koje mogu biti i nesagledivo opasne.

Takva traženja i na takva očekivanja imaju pravo ugledni i uspješni gospodarstvenici koji zapošljavaju više od 5 tisuća djelatnika, njihov godišnji promet premašuje milijardu KM, pine općinski, županijski i federalni proračun, redovito ispunjavaju sve svoje obveze prema društvenoj zajednici, pa i daleko više od toga. Da bi tako i nastavili, proširili djelatnosti, povećali promet i prihod, uposlili nove djelatnike…, treba im, prije svega, osobna i materijalna sigurnost koje sada, na žalost, nemaju.

Susreli su se viteški gospodarstvenici i sa skupinom policajaca- stručnjaka istražitelja. Jer, i dalje se „češlja“ sve što bi moglo ukazati i pokazati bilo kakav trag. Ima li takvih tragova, teško je reći a zazvučale su ohrabrujuće riječi koje je, na molbu Dragana Kafadara, jedan od zapovjednika policajaca na zadatku, viteškim gospodarstvenicima iznio. „Sve poduzimamo, maksimalno smo angažirani kako bi ušli u trag počinitelju gnusnog ubojstva. Više ništa vam ne mogu reći, vi to razumijete“, kazao je, ne dozvolivši fotografiranje, nije se ni predstavio, no u njegovim su se riječima moga osjetiti obećavajući optimizam. Ili se to svima nama, u želji da je tako, samo učinilo?

Posjetili su viteški gospodarstvenici i župnika župe Brajkovići, fra Leona Pendića, razgledali obnovljenu crkvu, čuli dosta toga o povijesti ove župe i cijeloga brajkovićkog kraja koja seže u daleku prošlost. Izrazili su spremnost, po župnikovoj preporuci, pomagati i materijalno najugroženije obitelji ove župe, a skupa s njim i viteškim župnikom, fra Markom kepićem, posjetili su i vječna počivališta u travnju 2012. godine u mprometnoj nesreći poginulog Ante Kafadara i grog 27. svibnja ubijenog mu oca Joze. Predstavnici Udruge na njihove su grobove položili cvijeće, upalili svijeće, a svi su skupa izmolili opijelo i poklonili se njihovim sjenama.

A uz put od obiteljske kuće Kafadara ka groblju, u hladovini jednog nezavršenog objekta, sjedio je mještanin, sedamdesetodevetogodišnji   Tomo Pušelja. Čili starac sa zanimanjem je promatrao povorku koja je išla ka groblju i kada smo mu kazali tko su ti ljudi, kuda idu, zašto su došli u Brajkoviće…, znakovito je kazao: „Vidi bogati, svaka im čast, to su pravi prijatelji. A vidim ja svaki dan i policiju u crnim odorama ovdje u Brajkovićima, Grahovčićima, Šušnju…, rade, traže…, daj Bože da nađu i zgaze otrovnicu“.