FOTO: Više od 10 000 ljudi na 9. Danu kazandžija i izvornog bećarca u Krčevinama kod Viteza

“Dan kazandžija i izvornog bećarca nadmašio je i Sarajevo film festival”, ustvrdio je predsjednik Mjesne zajednice Krčevine prilikom otvaranja ovogodišnje manifestacije u Krčevinama kod Viteza, na što je dobio odobravanje i gromoglasan pljesak okupljenih.

Da u svojim procjenama nije pogriješio, bar kada su u pitanju Vitez i Središnja Bosna, potvrda je više od 10 000 posjetitelja, među kojima sigurno i nekoliko tisuća onih koji su u Krčevine stigli iz brojnih europskih zemalja, kako bi uživali u promoviranju, ali i čuvanju tradicijskih vrijednosti i običaja Viteza i Središnje Bosne. Impozantno je i to kako je više od 40 kazana i oko 2000 članova u svim ekipama kazandžija sudjelovalo u ovogodišnjoj manifestaciji, ali brojne skupine koje su se predstavile pjevanjem izvornog bećarca te drugih izvornih napjeva iz BiH i susjedne Hrvatske.

Ovogodišnji Dan kazandžija i izvornog bećarca tradicionalno su, nazdravljanjem svim sudionicima i gostima, otvorili inicijatori Goran Mišković i Pero Žuljević, a posjetitelje je kroz program sjajno vodio Perica Strukar, poznatiji kao Viteški Lola, uz asistenciju Dejana Plavčića. Vrijedi kazati kako ovu iznimnu manifestaciju organiziraju Pjevačka skupina Krčevljani i Mjesna zajednica Krčevine.

Vrijedni domaćini iz Krčevina pripremili su i besplatan grah, čvarke, kuhane kukuruze i krompir, a nije nedostajalo ni drugog ića i pića. Vrijedne domaćice i žene iz Krčevina i ove godine su dale značajan doprinos ovoj manifestaciji pa su uz pripremile tradicionalna jela, koje su nekad pravile naše bake i mame. Naravno, sve je pratila i iznimna i tradicionalna dekoracija, koja je dodatno oduševila sve posjetitelje.

Ekipa Lovaca i ove godine je pravila lovački čorbanac za sve posjetitelje, a ekipa Podvarak uz brojne delicije pripremila je, sukladno nazivu, svoj specijalitet – podvarak. Ova ekipa ima čak i svoj kombi, koji su specijalno uredili za Kazanijadu i slične manifestacije. Svojom brojnošću istakli su se i pripadnici Moto kluba MM Vitezovi iz Viteza, ekipa iz Bučića, Kula iz Travnika, a svojom simpatičnošću sve posjetitelje su osvojili ekipa iz Švedske, koja je bila istinski ovogodišnji hit. Poseban trag i pečat ostavila je i ekipa iz Njemačke, koja je poput Šveđana stigla u Vitez dan ranije.

Brojne su i druge ekipe koje su se istaknule svojom posebnošću, a vjerojatno bi trebalo nekoliko sati za napisati, ali i pročitati kada bismo izdvojili svaki pažnje vrijedan detalj.

Jedan od najzanimljivijih detalja svakako je bilo proglašenje najsupješnijih kazandžija, točnije najbolje viljamovke i šljive. Prvo mjesto u kategoriji viljamovka osvojila je ekipa Ćiro Busovača, druga je bila ekipa Podvarak I, a treća Podvarak III. U kategoriji rakija šljivovica prvo mjesto osvojio je Srećo Babić, drugo mjesto ekipa Podvarak II, a treće Frano Lekić. Kao i prethodnih godine sudionike su očekivala i zanimljiva natjecanja. Tako je za najveseliju skupina izabrana ekipa Velikog Mošunja.

Posebno priznanje za doprinos u organizaciji Dana kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja dobili su Ratko Strukar, Ivan Sajević, Dragan Grbavac, Vlado Puđa i Perica Strukar poznatiji kao Viteški Lola. Iako, usuđujemo se kazati kako je nagradu za poseban doprinos u organiziranju ove manifestacije zaslužio kompletan organizacijski odbor, jer su ponovno nadmašili očekivanja svih posjetitelja i ponudili uistinu spektakularan događaj.

Posebnu dimenziju ovoj vrijednoj manifestaciji ponovno je, kao i svake godine do sada, dala pjevačka skupina Krčevljani, kao i poznati glazbenik iz Krčevina Perica Strukar, Dejan Čeko, Udruga „Hrvatska žena“, pjevačka skupina iz Gornje Večeriske, Pero Gudelj, pjevačka skupina iz Vinkovaca, Zdravko Jurčević, Slavko Mlakić, popolarni harmonikaš Ćiro, Džaja i mnogi drugi..

Na koncu, ne možemo, a ne uputiti još jednom iskrene čestitke organizacijskom odboru, pjevačkoj skupini Krčevljani i Mjesnoj zajednici Krčevine na još jednoj sjajnoj organizaciji Dana kazandžija i izvornog bećarca, sa željom da sljedeći 10. i jubilarna manifestacija bude još bolje i posjećenija, ako je to uopće moguće!