FOTO/VIDEO: Umro je drug Tito

josip broz s kapomNa današnji dan prije točno 32 godine stanovnike nekadašnje Jugoslavije potresla je vijest o smrti Josipa Broza Tita. Višegodišnji predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije umro je 4. svibnja 1980. u 15:05 sati u Ljubljani.

{youtube}92NR7S2YhsU{/youtube}

O liku i djelu neprikosnovenog vođe Narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. i čovjeku koji je 35 godina vodio SFRJ i čiji je cilj bio pomirenje nezavisnosti Jugoslavije te ravnopravnost među njenim nacijama, nije nužno mnogo govoriti. Svi znaju ko je bio drug Tito, a oni malo stariji sjećaju se i ovog tužnog dana, kada je cijela Jugoslavija plakala za svojim vođom.

{youtube}RhXQSIk79lI{/youtube}

Josip Broz Tito sahranjen je u ‘Kući cveća’ na Dedinju u Beogradu 8. svibnja, a da je bio veliki vođa i državnik svjedoči i činjenica da je njegovom ispraćaju prisustvovalo 209 delegacija iz 127 zemalja i oko 700000 ljudi.

{youtube}Q7Txj43GmYA{/youtube}

Nakon toga svake godine na ovaj dan u 15:05 sati širom Jugoslavije uključivale su se sirene i tada je svako na mjestu gdje se zatekao minutom šutnje odavao počast drugu Titu. Sirene se već odavno ne oglašavaju, ali se i ove godine očekuje da će njegovi saborci i sljedbenici iz svih krajeva bivše Jugoslavije obilježiti godišnjicu Titove smrti polaganjem vijenaca i odavanjem počasti u “Kući cveća” u Beogradu.

Slike i pjesme o Titu

Za vrijeme života Josipa Broza pisane su brojne pjesme njemu u čast. Nakon njegove smrti brojni umjetnici su opjevali njegov život i uticaj koji je ostavio u Jugoslaviji.

Đorđe Balašević napisao je nekiliko pjesama u čast Josipa Broza. Jedna od njih je i Računajte na nas koja je objavljena prije Titove smrti. Godinu dana nakon smrti “najvećeg sina” Balašević je napisao i objavio jednu od najpoznatijih pjesama o Titu – Triput sam video Tita.

{youtube}E2N-WUeHwRo{/youtube}

{gallery}zabava/tito{/gallery}

 Radiosarajevo.ba