FOTO/VIDEO: 4. Čvarak fest u Docu kod Travnika privukao velik broj posjetitelja

Topljene čvarke, nekada sirotinjski obrok mještani Putićeva i Doca na Lašvi su prije godine četiri godine pretvorili u pravi hit i delikatesni gastro zalogaj. Naime, 2017. godine u organizaciji Mjesne zajednice Dolac i Enduro Cross Cluba Travnik pokrenuta je vrijedna gastro-zabavna manifestacija “Čvarak fest”, koja je ove godine organizirana četvrti put.

Prošle godine ova manifestacija nije održana zbog pandemije koronavirusa, a ona iz 2019. godine s oko 2000 posjetitelja je slovila za najposjećeniju, do ove godine..

Ovogodišnji, četvrti po redu “Čvarak fest”, nadmašio je sva očekivanja i privukao manifestacija više od 2500 posjetitelja koji su tijekom dana posjetili više od 20 štandova, odnosno kazana u kojima su se topili čvarci.

Uz sudjelovanje velikog broja ekipa ove godine prvo mjesto i najbolje čvarke imala je ponovno ekipa Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila, koja je tako obranila titulu iz 2019. godine. Drugo mjesto osvojila je ekipa Radonjića, koja je premijerno nastupila na Čvarak festu, dok su treće mjesto podijelile ekipe MZ Nova Bila i Enduro Cross Club Travnik. Nagradu za najbolji čvarak po izboru posjetitelja osvojila je ekipa Kneževa.

Nagrada za prvo mjesto bila je kazan i ranija, donacija portala DolinaLašve, za drugo mjesto kotlič kao donacija farme “Vidak” i treće mjesto sač koji je donirao Josip Ledić.

Uz nagradu za najbolje čvarke dodijeljene su i nagrada za najveseliju skupinu, koja je i ove godine apsolutno zasluženo otišla u ruke Krčevina, nagradu za najbolju mišaju ponovno je osvojila je ekipa “Široka cesta” iz Nove Bile, dok je nagradu za najčišći kazan osvojila ekipa Guče Gore.

Kulturni program su, između ostalih, upotpunili Dejan Čeko, Muška pjevačka skupina Krčevljani, Ženska pjevačka skupina Čuvarice tradicije iz Nove Bile, kao i grupa Potkraj-Turbe. Veliki pljesak svih nazočnih dobila je ekipa Enduro Cross Cluba iz Kneževa (Republika Srpska), koja je i ove godine došla u Dolac i sudjelovala u natjecanju topljenja čvaraka.

“Cilj događaja je druženje i zabava, ali pokazati kako tradicija ne izumire te da su mast i čvarci ukusni i traženi proizvodi svinjokolja iz Središnje-Bosne”, poručili su organizatori te najavili još bolji i sadržajniji peti po redu Čvarak fest, koji će biti održan sljedeće godine.