FOTO: Veličanstvenim skupom Vitez potvrdio kako je utvrda HDZ BIH u Središnjoj Bosni

Da je Vitez HDZ-ovsko uporište, srednjobosanska HDZ-ova tvrđava, zorno se potvrdilo i u nedjelju navečer na predizbornom skupu koalicije stranaka HNS-a koje predvodi HDZ BiH. Predizborni skup održan je u prepunoj Gradskoj sportskoj dvorani u kojoj se okupilo, sjedilo, stajalo, tiskalo se oko 2 500 članova HDZ-a BiH, drugih članova stranaka HNS-a, nove hrvatske snage kako HNS-ovu grupaciju i koaliciju popularno zovu. A dolazak u dvoranu dužnosnika HNS-a i kandidata iz Srednjobosanske županije na izbornim listama, dočekan je burnim i dugotrajnim pljeskom i odobravanjem. Posebno su oduševljenje izazvali kanidati iz Viteza, Marina Pendeš, Boris Marjanović, Katica Čerkez, Slavica Josipović, Nevenka Maros, Ivan Sajević, Marijo Bošnjak Matić i Adrijana Peša. 

Uz Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i kandidata HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, burnim pljeskom koji je prelazio u ovacije, pozdravljena je Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Hrvatske. Takav doček vrlo emotivno je doživjela uvažena gošća, i buduća predsjednica Republike Hrvatske, naglašeno je u više navrata, koja je, uz zahvalu na dočeku „kakav je teško očekivati i doživjeti“, Vitežanima, HDZ-ovcima, HNS-ovcima, predsjedniku Čoviću, prenijela je pozdrave i lijepe želje za predstojeće izbore predsjednika HDZ-a Hrvatske i „budućeg hrvatskog premijera, Tomislava Karamarka“.

„Samo jedinstveni, zbijenih redova, možete izboriti uskračivana vam prava koja vam pripadaju. Stoga vam čestitam na okupljanju i zajedništvu kroz HNS, podržava vas HDZ Hrvatske i podržavamo vas gospodine Čoviću“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović, naglasivši kako je jasno i nedvojbeno da bez Hrvata nema ni BiH, „bez politike ravnopravnosti nema emancipacije ove države i njezinog pristupa euro-atlantskim integracijama“. „Želimo vam sreću i uspjeh na izborima, ali, znate vi to, za sreću i uspjeh se treba i boriti. Obećavam da ću biti s vama u svakom vremenu i u svakoj prilici. Hrvatska će stati uz vas, jamčim vam“, kazala je uvažena gošća iz Hrvatske i još jednom burno pozdravljena od prisutnih.

Uz predsjednika OO HDZ-a BiH i kandidata za za Parlament F BiH, Borisa Marjanovića, okupljenim su se obratili i predsjednici stranaka članica HNS-a, Mario Karamatić (HSS) i Ivan Musa (HKDU).

Nositeljica liste za Skupštinu Srednjobosanske županije, predsjednica ŽO HDZ-a BiH, Lidija Bradara, na početku svog obraćanja je naglasila kako je na listi HDZ-a BiH skoro 50 posto mladih i vrlo obrazovanih kandidata, što baš i nije slučaj ni u drugim županijama, ni u drugim strankama. „Srednja Bosna je poput kralježnice u ljudskom tijelu. Bolesna kralježnica uzrok je, uvijek, bolesnog pa i nepokretnog tijela. Mi iz HDZ-a BiH, s našim HNS-om takvu županiju nećemo i to jasno poručujemo onima koji bi ponovo krali, otimali, poništavali naše glasove, naša prava. Tako više neće i ne može biti a mi ćemo to pokazati im potvrditi 12. listopada izlaskom na izbore i davanjem glasa listi HNS-a i kandidatu HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Draganu Čoviću”.

Nositelj izborne liste Srednjobosanske županije za Parlament F BiH, Marinko Čavara je kazao kako je Vitez gospodarska, ali i HDZ-ovska snaga, uporište, što će se, ustvrdio je Čavara, potvrditi i 12. listopada. „Nakon prošlih općih izbora izigrali su nas, izdali, SDP i SDA i s mizerno malim hrvatskim strankama koje nisu imale izborni legitimitet, formirali federalnu Vlkadu. A ta nelegitimna Vlada sve što je radila radila je na štetu hrvatskog naroda, uz muk svojih „hrvatskih partnera“. Da se takvo što ponovo ne dogodi iziđite na izbore i svoj glas dajte listama HNS-a i našem kandidatu za Predsjedništvo BiH, Draganu Čoviću”.

Nikola Lovrinović, nositelj liste Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH je kazao kakav odnos prema Vitezu imaju Hrvati srednje Bosne. „Vitez je primjer snage, vjernosti, sposobnosti, upornosti i uspješnosti. Vi s ponosom,časno, nosite lijepo i simbolike puno ime svoga grada. Svi vaši uspjesi vesele i hrabre sve srednjobosanske Hrvate, a vaši poneki posrtaji nas ne obeshrabruju, jer znamo vašu snagu, vašu odlučnost i sposobnost. Povedite nas i ovaj put ka pobjedi i naše stranke i našeg HNS-a i našeg Dragana Čovića.“

Prepuni dvoranu na noge su digle pjesme „Ne boj se sine tebe tata čuva“ i “Zemljo naših pradjedova”, izvođača kant-autora Ive Jandrića, nastala u ratu. Autori su Vitežani, aktualni pripadnici HVO-a, a pjesma je u to ratno vrijeme dobila epitet himne srednjobosanskih Hrvata, a to je i sada. „Što reći poslije ove i još nekih emotivnih i domoljubnih pjesama“, zapitao se Dragan Čović, nakon što je, uz burno, odobravanje pozdravljen na izlasku za govornicu. „Hoćemo i možemo promijeniti put kojim sada ide BiH. Jer poslije ovih izbora naš glas, HDZ-ovski i HNS-ovski mora se čuti i uvažavati. Upravo zato, uvjeren sam da ne pretjerujem, kada ističem kako je ovo povijesno vrijeme, kako su predstojeći izbori povijesni. Vitez nam može biti putokaz kuda i kako trebamo ići i u gospodarstvu i u međunacionalnim odnosima. A na nama koji ćemo nakon izbora preuzeti svoj dio odgovornosti, dužni smo osigurati ambijent, okruženje i za nove iskorake na tom planu“, kazao je Čović naglašavajući kako zločini počinjeni u poraću, ne smiju ostati nerazjašnjeni, a akteri zločina kažnjeni.

Poručio je Čović federalnom ministru Helezu i njegovom SDP-u: „Reviziji DA, ali političkoj NE“ Obraćajući se, prije svega, stradalnicima Domovinskoga rata poručio im je kako će, ubuduće, imati daleko veću zaštitu u svakom pogledu, posebno od nasrtaja kakve je činio ministar Helez i SDP. Čović je također kazao kako će od Hrvatske tražiti izjednačavanje prava pripadnika HVO i HV jer, „jedan je bio Domovinski rad i jedan je hrvatski narod“. Završavajući svoje obraćanje, često prekidano burnim odobravanjem, Čović je poručio:“Nijedno rješenje budućeg preustroja BiH neće biti, kada je riječ o hrvatskom pitanju, izostavljeno Orašje, Žepče i srednja Bosna“.

Ovom po svemu ugodnom, ohrabrujućem, obećavajućem i optimizmom ispunjenom večeri, u ozračju domoljublja, nacionalnih obilježja, znakovlja, značajan doprinos dali folklorne i pjevačke skupine, baštinici hrvatske kulturne baštine, Mješoviti ansambl „Viteški akordi, pjevačka skupina “Krčevljani”, članovi KUD-a Topala i HKD “Napredak” Vitez, kant-autor Ivo Jandrić, glumci Hrvatskog kazališta iz Mostara izvođenjem skeča „Bosanski lonac“ i legendarni, u srednjoj Bosni iznimno popularni, Mate Bulić.

Zvonimir Čilić
Foto: Filip Šarić