FOTO: Veličanstvena večer ljubavi i humanosti u Vitezu u sklopu akcije “Darujmo im dom”

„Kad se vrijedna braća slože…“, mogla bi se označiti akcija koju je inicirao gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli, fra Mario Divković, a akciju svesrdno podržao i prihvatio HNS i velikom medijskom podrškom Večernji list, s konačnim uspješnim epilogom okončanom u petak navečer u Vitezu.

Naime, lijepoj večeri humanosti, ljudske dobrote, suosjećanja s ljudima u nevolji, domaćin je bio Vitez, njegovi ugledni i uspješni gospodarstvenici koji su se u akciju „Darujmo im dom“, uključili i značajnim financijskim sredstvima. I kako sada stvari stoje, uskoro će tri obitelji s područja Tuzle, Mirsade Divković, Luce Divković i obitelji Pavić, imati svoj novi vlastiti topli dom.

A upravo na „složnu braću“ ukazao je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dr. Dragan Čović, koji se u kratkom obraćanju zahvale, kazao kako u revijalnom malonogometnom nadmetanju, punog prijateljstva, simbolike, zajedništva ali i zdravog nadmetanja, kao i u cijeloj akciji „Darujmo im dom“ zajedno, na istom zadatku, političari, gospodarstvenici, mali poduzetnici, zdravstveni, kulturni, sportski djelatnici…! „A kada smo zajedno, kao ovaj put, svaki cilj možemo dosegnuti“, poručio je Čović i u prepunoj Gradskoj sportskoj dvorani zaslužio burni dugotrajni pljesak. Na vrijednoj donaciji, na čeku od 80 tisuća KM, lijepim riječima, skromno, onako franjevački, zahvalio se gvardijan fra Mario Divković i svima zaželio mir i dobro.

Sve što se dešavalo uoči poćetka same utakmice, tijekom utakmice i na samom kraju imalo je sva obilježja pravoga spektakla. Pjesma. Modrni ples, špaliri mažoretkjinja, folklor, harmonike…, dobar, požrtvovan nogomet, šoumensko vođenje programa, gromoglasno navijanje…! Igralo se na „nož“, no bez „uboda i rezova“, dobro su sudili nogometni sudac i kolega mu, član Općinskog suda u Travniku, čvrsto a bratski korektno, a zasluženo su pobijedili tjelesno spremniji (mi više radimo, poručili su pobjednici!!!), čini se i poneku godinu mlađi, viteški gospodarstvenici, rezultatom 3 : 1. Svatri gola bila su majstorska, djela Igora Šakića (2) i Bojana Rajkovića, na tate Ante Asistenciju, a za goste lijepi gol postigao je Denis Lasić.

Golman Viteza Vlado Šakić Bado, branio je bravurozno, s druge strane pandam mu je bio načelnik Žepča, Mato Zovko, prije tridesetak i više godinnsko ime i prezime u bivšoj državi. U igri, uz Zovku, najviše su pokazali dr. Kvesić, smireni i nogometno „potkovani, Čović te, vrlo dobri Slaven Knezović.A veliki hendikepi (eto sada prilike za opravdavanja poraza), zbog ozljeda Glavni   urednik Večernjak, Jozo Pavković igra je tek nekoliko minuta, a pjevački brend Mate Bulić nije uopće nstupio. Zato je, u nekoliko navrata, s Članom protivničke momčadi, s Perom Gudeljom, vlasnikom FIS-a, pomalo i pjevao.

Sve skupa, moglo bi se reći, kako je sve što se dešavalo oko akcije „Darujmo im dom“, ustvari putokaz kojim bi morali ići kako bi došli do svojih zacrtanih ciljeva. Na žalost, često, umjesto tim i takvim putokazima, idemo stranputicama.