FOTO: Veličanstven Božićni koncert Tamburaškog orkestra HRT-a u Vitezu! IZJAVE

Proteklog vikenda, točnije u nedjelju 18. prosinca 2011. godine, u kongresnoj dvorani hotela “Central”, u Franšiznom centru BiH, pred više od 400 uzvanika održan tradicionalni, treći po redu božićni koncert.

Koncert je održan u organizaciji i uz generalno pokroviteljstvo Udruge poslodavaca Vitez, odnosno sponzorstva poduzeća: AM 2000, Biljaka Trans, Bogner Čelik, Buba Commerce, CM-cosmetic market, Economic, Ecos, Fis, Horizont, Kristal, Maks, MHE Vitez – 1, Ovnak, Sofa MM, VG monting i Vitkom.

Ove godine na koncertu pod nazivom „Božić uz tamburice“ nastupio je Tamburaški orkestar Hrvatske radio televizije. Ovaj vrhunski glazbeni sastav osnovan je 1941. godine, a do sada je snimio oko 10.000 naslova narodnih pjesama, plesova i koncertnih skladbi i izdao 10-ak zapaženih nosača zvuka, interpretirajući tamburašku glazbu, značajnu sastavnicu glazbene kulture hrvatskoga naroda.

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold donijeli su u središnju Bosnu svoj jedinstveni zvuk kojim se već sedamdeset godina ponose kao jedini profesionalni sastav svoje vrste u svijetu.

{mp3}sinisa_leopold{/mp3}
Siniša Leopold

Uz neodovljivi zvuk tambura nastupili su i solisti. Đani Stipaničev – hrvatski pjevač, glumac i glazbenik te poznati kazališni tenor – bariton, zvijezda domaćih rock opera i mjuzikala, široj javnosti poznat je po svojim vokalnim sposobnostima i kazališnim angažmanima. Sopranistica Katarina Kikić rođena iz Zenice, diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, upisala stručno usavršavanje u Zagrebu te je do sada imala zapažene nastupe u BiH, Hrvatskoj i Italiji.

{mp3}djani_stipanicev{/mp3}
Đani Stipaničev

Širok repertoar tamburaša s najvećim naglaskom na blagdansko ozračje obuhvatio je između ostalog i djela: Radujte se narodi, Adeste fideles, U to vrijeme godišta, Veselje ti navješćujem, Tiha noć, 7. simfonija, Kolo iz operete Barun Trenk, Pizzicato polka, Holiday for strings, Cvijet čežnje, Golubovi, Tvoja zemlja i na kraju O sole mio.

{mp3}katarina_kikic{/mp3}
Katarina Kikić

Oduševljenje božićnim koncertom odražavala je sveukupna atmosfera u kongresnoj dvorani praćena čestim i jakim pljeskovima mnogobrojne publike. Božićna turneja svjetski najboljeg tamburaškog sastava obuhvaća četiri bosanskohercegovačka grada: Vitez, Tuzlu, Zenicu i Sarajevo.

{mp3}drazenko_budimir{/mp3}
Draženko Budimir

Uz božićni koncert organizirana je i izložba umjetničkih slika petnaestak vrhusnkih slikara među kojima su i Josip Biffel, Đuro Seder, Blaženka Salavarda, Vladimir Blažanović, Iris Bondora Dvornik, Ljubo Lah, Slavko Šohaj, Katarina Žanić, Radoslav Viličić, Zlatko Keser, Franjo Likar i drugi. Izložba će trajati mjesec dana te je prodajno-humaitarnog karaktera s ciljem pomoći obnove crkve u Žeravcu.

{mp3}zdravko_rozic{/mp3}
Zdravko Rozić

Nakon nastupa Tamburaškog orkestra HRT-a i solista Đanija Stipaničevog i Katarine Kikić u restoranu hotela Central priređena je prezentacija misnog vina Žilavke i Blatine obitelji Rozić iz Hercegovine, tradicionalnog sira Trapist koji se proizvodi u Banja Luci kao i proizvoda mesne industrije Jurčević iz Viteza. Tijekom promocije nastupio je i mladi, perspektivni glazbenik – tenor Ivan Jelić koji iza sebe ima uspješne nastupe s Omladinskim horom iz Zenice.

{gallery}kultura/bozicni_koncert11{/gallery}