FOTO: Večer za nezaborav – U Vitezu predstavljena knjiga kardinala Vinka Puljića

„I na ovaj način slijedim poruku novoizabranog pape Franje da posebno treba imati srce, osjećaj za ljude s posebnim potrebama, za ljude u posebno teškim okolnostima i situacijama. Stoga sam ovdje u Vitezu na poziv Ante Bilića, gospodarstvenika i Josipa Šumana, humanitarnog djelatnika, uz gostoprimstvo i potporu obitelji Rajković, s nakanom da i na ovaj način pomognemo liječenje male Mie Stojak iz Bile u općini Vitez. Tu sam s vjerom da će me na tom putu slijediti ljudi s područja Lašvanske doline”, kazao je vrhbosanski nadbiskup metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić u četvrtak navečer u Vitezu pred početak predstavljanja njegove knjige „Moje druge konklave u ožujku 2013″ – osobni dnevnik sa izbora novog pape Franje.

Predstavljanje je održano u prepunoj Kongresnoj dvorani hotela Central u Franšiznom centru BiH u Vitezu, uz nazočnost i malene Mie s roditeljima, to su učinili prof. Sanja Terzić i na posebno zanimljiv način (raščlamba, detalji, citati…)don Mirko Šimić, prof. na Bogoslovnoj teologiji u Sarajevu i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Organizator predstavljanja ove vrlo zanimljive knjige, kronološko-dokumentacijsko-povijesnog karaktera, koja prati odabrane vijesti i događaje od 11. veljače, od najava odreknuća pape Benedikta XVI, pa do 19. ožujka i ustoličenja novog pape Franje, bio je HKD Napredak, podružnica u Vitezu.

Ulomke iz knjige čitao je član rukovodstva Napretka u Vitezu, Ivan Maros, a ovom zanimljivom događaju, uz sve drugo prožetom i humanošću i dobrotom, lijepi i ugodni doprinos svojim nastupom dali su i članovi Pjevačkog ansambla „Viteški akordi”.

Na vrlo slikovit, pristupačan, jednostavan i spontan način, o zanimljivim događajima „iza kulisa”, o detaljima i događanjima kojih nije bilo u javnosti, okupljenim govorio autor knjige , uzoriti kardinal Vinko Puljić. Posebno je naglasio riječi novoizabranog pape Franje koji je u pozdravljanju s njim, katoličku crkvu u BiH nazvao „trpećom crkvom”.

Govorio je uzoriti kardinal o zanimljivostima potpune izolacije od vanjskoga svijeta u vrijeme 5 konklava i 10 kongregacija, o „slobodi” od bilo kakvih utjecaja izvana, o pozitivnoj unutarnjoj klimi, o ozračju među kardinalima, gdje nije bilo nikakvih jezičnih, zemljopisnih, interesnih…, ili bilo kojih drugih podjela, dogovora, pokušaja utjecanja …!

Iznio je uzoriti kardinal i niz zanimljivosti, poznatih i manje poznatih javnosti, o novoizabranom papi Franji „koji širi poniznost, radost, optimizam…, ali i neumoljivo traži slijed evanđeoskog puta, evanđeoskih načela”, o „valu pozitivne energije koju je donio i koja je zapljusnula cjelokupnu javnost i Crkvu ponovo dovela u središte svjetske pozornost”, u najpozitivnijem smislu riječi.

Za sve rečeno, za zanimljivu i vrijednu knjigu, za humanost jer je prihod koji je skupljan od „prodaje” knjige, koja i nije imala prodajnu cijenu, nego je „plaćana” koliko je tko mogao i htio, darovan je obitelji Stojak za liječenje osmogodišnje Mie, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić, nagrađen je dugim i toplim pljeskom više od 400 prisutnih. A mnogi su, „neuobičajenu knjigu od neuobičajenog autora”, kako je to voditeljica programa označila „Moje druge konklave u ožujku 2013″ i autora Vinka kardinala Puljića, željeli imati s njegovom posvetom, što je kardinal strpljivo činio skoro sat vremena.

Zvonimir Čilić / VL

konklava02konklava3konklava4konklava5konklava6konklava7konklava8