FOTO: Večer emocija i ponosa – U Vitezu predstavljena knjiga ‘Dario Kordić’

Na uskrsni ponedjeljak u Kongresnoj dvorani hotela „Central” u Vitezu predstavljena je knjiga „Dario Kordić”, autora Mladena Pavkovića iz Koprivnice i Miroslava Piplice, iz Zmijevaca u Imotskoj krajini koji sada živi i radi u Austriji, novinara i publicista. I to je bila neuobičajena književna večer puna emocija, ponosa pa i prkosa, s pravom se može reći.

Jer, na promociju su iz Zagreba došli Darijeva supruga Venera i sin Vladimir, brat i sestra, Davor i Davorka s obiteljima, Darijevi politički i ratni suradnici, prijatelji i poštovatelji. Ove večeri s ponosom su oživljavana sjećanja na teške, u povijesti Hrvata ovoga područja, najteže vrijeme kada se borilo za goli život, za opstanak i ostanak na rodnoj grudi, a uspjelo se, što je i ove večeri nedvojbeno rečeno, zahvaljujući ponajprije, Dariu Kordići, inicijatoru i organizatoru otpora najprije srpskoj a potom i agresiji Armije BiH. A upravo to je, kako je kazao prisutni autor knjige „Dario Kordić”, a što Hrvati u srednjoj Bosni dobro znaju, bio Darijev osnovni ako ne i jedini krimen za što je optužen, suđen i osuđen u Haagu na drakonsku dvadesetpetogodišnju kaznu koju sada izdržava u zatvoru u Garzu u Austriji.

A za Hrvate u srednjoj Bosni, i ne samo na tom prostoru, Dario je junak, heroj, koga ni ta drakonska kazna nije mogla pokolebati, slomiti…! Tražili su od Daria, ustvrdio je prisutni autor knjige, Miroslav Piplica, da na suđenju „prizna” kako je sve u srednjoj Bosni, pa i u BiH, kada je HVO i hrvatska politika u pitanju, vođeno i dirigirano iz Zagreba, od Gojka Šuška i dr. Franje Tuđmana, a za „priznanje” nuđena mu je sloboda. A svi oni koji su poznavali i poznaju Daria Kordića, znaju da to njegov karakter, ponos, poštenje, odgoj…, nikada i ni u kakvim uvjetima i „trgovačkim ponudama” ne bi nikada prihvatio. I on svoj teški križ hrabro i dostojanstveno nosi već 5650 dana.

„Što nas više gaze, što je nepravda prema nama veća i žešća, mi se ne damo, još smo jači, čvršći, odlučniji…, a najbolji primjer u tomu iz kazamata nam daje Dario koji nikoga ne ocrnjuje, nikoga ne napada i stoički nosi teško breme koje mu bezdušni, politički motivirani i instruirani, nametnuše”, mogao bi biti i sukus ove lijepe večeri emocija, ponosa i prkosa, kako smo već naglasili.

Na promociji su bili mnogi iz svih struktura života i rada Hrvata srednje Bosne – političari, ratni suradnici Daria Kordića, gospodarstvenici, kulturni djelatnici, svećenici, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rat…! Među njima i Dariovi haški supaćenici, Marinko Katava i braća Zoran i Mirjan Kupreškić, humanitarac i karizmatik, don Anto Jelić, brigadir Duško Grubešić, od prvih ratni dana Dariov suradnik i zapovjednik busovačke brigade HVO-a, pukovnik Željko Ljubanić, zapovjednik zeničke brigade HVO-a, general Drago Dragičević, zapovjednik ZP Vitez, federalna parlamentarna zastupnica Katica Čerkez, predsjednica Ž.O. HDZ-a BiH, Lidija Bradara, ministar u županijskoj Vladi, Busovljak, Nikola Grubešić, i zamjenik predsjednika HDZ- BiH, Nikola Lovrinović.

Na žalost nekih od političara koji su uz Daria „rasli” i „izrasli” u političare visokoga ranga, na promociji nije bilo. Jer, oni, valjda, drže da dolazak na ovu promociju ne bi bio dobar za njihovo (političko) „zdravlje”, pa zašto onda riskirati.

Prigodnim riječima okupljenim su se obratili i bliski suradnici Daria Kordića, Zoran Matošević i general Drago Dragičević, a emotivnom naboju ove večeri dodatno su doprinijeli glazbenici prigodnim pjesmama, Dariijeva sestra prof. glazbe Davorka i poznati kantautor Ivo Jandrić, te pjesnikinja iz Mostara, Anita Martinac, koja je recitirala vlastiti poetski uredak, „Pjesma za Dariovog oca”, nedavno preminulog.

Zvonimir Čilić / VL

predstavljanje kordic1predstavljanje kordic2