FOTO: Uskrsni blagoslov jela u Vitezu

Lijepi stari crkveni i pučki običaj blagoslova jela koji se obavlja na Veliku subotu, ima tko zna koliko dugu tradiciju i u katolika u Lašvanskoj dolini. Tako je i u Vitezu, a posebno raduje što svake godine, sve više i više, s roditeljima, bakama i djedovima, ovom činu u crkvama prisustvuje i veliki broj pretškolaraca , osnovaca…! A boljeg načina da se ova tradicija njeguje i održava i nema od uključivanja najmlađih. Jer, upravo mališani s posebnim zanimanjem nazoče i raduju se što su i oni sudionici blagoslova jela, koja će, u obiteljskom krugu, uz prigodnu molitvu, jesti na uskrsno jutro.

Ovim povodom crkva Svetog Mateja u Kruščici bila je puna, a nakon molitve i zahvale Bogu, jela je blagoslovio fra Bruno Ćubela.

Ispred crkve članovi župne FRAMA-e organizirali su lijepu izložbu svojih prigodnih uskrsnih radova-rukotvorina (bojana jaja, košarice, figurice…) dijelili ih zainteresiranim, a dragovoljne novčane priloge namijenili su siromašnim viteškim mališanima. Lijepa gesta viteških framaša, a njihov trud su podržali vjernici i vrlo brzo štand s radovima je ostao prazan, a za vjerovati je da je kutija za blagodare bila puna.