FOTO: Upaljene svijeće u znak sjećanja na sve hrvatske žrtve

U znak sjećanja na dan utemeljenja HZ H-B, kao i uz sjećanje na žrtve Vukovara, danas su u Vitezu, kod zgrade Općine, na spomen obilježju palim hrvatskim braniteljima položili cvijeće i upalili svijeće predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i hrvatske političke stranke, dva HDZ-a, HSS Stjepan Radić, te Mladež HDZ-a BIH Vitez.

S dužnim pijetetom i sjetnim sjećanjima u Vitezu su u ponedjeljak obilježena dva događaja koja su se duboko urezala u pamćenje ovdašnjih Hrvata. Naime, Vitežani su cvijećem i upaljenim svijećama, uz spomen-obilježje poginulim braniteljima Viteza, podignuto ispred zgrade Općine, obilježili dan velike tragedije Vukovara, hrvatske države i svih Hrvata, ma gdje oni živjeli. Jer, Vukovar je i Vitezu i Hrvatima Viteza simbol stradanja, kroz kakva su i oni u proteklom ratu prolazili, ali i simbol otpora, krvave borbe za svoju grudu, za svoje domovine – Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku.

U večernjim satima Vitežani su, u organizaciji Mladeži HDZ BiH Viteza, u Vukovarskoj ulici, upaljenim svijećama prisjetili se grada heroja – Vukovara. U ranim jutarnjim satima pun autobus dragovoljaca Domovinskoga rata, invalida i članova obitelji poginulih i nestalih branitelja Viteza, otputovali u Vukovar pokloniti se sjenama žrtava koje su pale za obranu ovoga grada i za slobodu Hrvatske. Jer, kazali su, pokloniti se žrtvama Vukovara, ujedno je i dužni pijetet svim žrtvama Domovinskoga rata, pa tako i žrtvama palim u obrani Viteza, neki kažu bosanskohercegovačkog Vukovara.

Tijekom dana predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Viteza i Srednjobosanske županije, te predstavnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom, i dužnosnici izvršne i zakonodavne općinske vlasti, uz spomen-obilježje palim braniteljima Viteza podignuto ispred zgrade Općine, položili su cvijeće i upalili svijeće. Tako su, naime, skrušeno i dostojanstveno obilježili Dan utemeljenja Hrvatske zajednice – Herceg Bosne, koja i dalje živi u srcu svakog ovdašnjeg Hrvata. Jer, da nije bilo vizionarstva, da nije utemeljena HZ – HB, kasnije Hrvatske republika – Herceg Bosna, teško je i zamisliti da bi na ovim srednjobosanskim prostorima uopće i bilo Hrvata.

Tim povodom, Vitežani, prije svega njegovi prijatelji, sjetili su se i Vitežanina Ante Valente, nedavno preminulog istaknutog HDZ-ovca i političkog i društvenog djelatnika, jednog od utemeljitelja HZ – HB. Pohodili su njegov grob na groblju Kruščica, zapalili svijeće, položili cvijeće i prigodno se molili za njegovu dušu.

mladez hb vukovarspomen stranke1spomen udruge1