FOTO: Uništeno oružje koje je prikupljeno u kampanji “Izaberi život bez oružja”

Dana 12. ožujka 2016. godine uništeno je oružje prikupljeno u okviru kampanje „Izaberi život bez oružja“. Kampanja ima za cilj da se animiraju građani na predaju oružja koje je u njihovom nelegalnom posjedu.

Oružje je uništeno u osposobljenom poduzeću za upravljanje metalnim otpadom, a ukupno su uništene 42 različite automatske, poluautomatske i lovačke puške i 11 pištolja različitih vrsta i kalibara.

“Na ponovno intenziviranje kampanje motivirali su nas slučajevi odbacivanja nelegalnog oružja i minsko eksplozivnih sredstava, kao što su to bili slučajevi u Travniku, kada su radnici komunalnog poduzeća u kontejnerima za smeće pronašli odbačene ručne bombe. Isto tako, opredjeljenje je utemeljeno u kontekstu globalnih sigurnosnih prijetnji terorizma, što najbolje ilustriraju neki sigurnosni događaji u proteklom periodu u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini. Nesporna je činjenica da postojanje nelegalnog oružja može samo povećati stupanj tih prijetnji i sigurnosnih rizika”, ističu iz MUP-a SBK/KSB.

Neka istraživanja pokazuju da se na području Bosne i Hercegovine u nelegalnom posjedu građana nalazi oko 750 tisuća pojedinačnih komada nelegalnog oružja, statistička činjenica je da se preko 90% krivičnih djela izvršenih uz upotrebu oružja izvrši upravo neregistriranim i nelegalnim oružjem

Prisustvo nelegalnog i neregistriranog naoružanja u svakoj zemlji nesporno predstavlja sigurnosni problem, a u nastojanju da se suprotstavimo svim sigurnosnim izazovima, odlučeno je da se intenziviraju aktivnosti na prikupljanju nelegalnog oružja.

Apeliramo na građane da IZABERU ŽIVOT BEZ ORUŽJA i predaju oružje koje je nelegalno u njihovom posjedu. Takvim postupkom izbjegavaju bilo kakvo prekršajno ili krivično gonjenje, kako je to i predviđeno novim Zakonom o nabavi, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Središnja Bosna. U protivnom, ako u okviru istražnih radnji policijski službenici pronađu oružje ili minsko-eksplozivna sredstva kod neke osobe, ta osoba je odgovorna za krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine.