FOTO: Umjesto Slavice Josipović novi predsjednik Anto Bilić

Novi predsjednik srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a 1990. je Anto Bilić, istaknuti stranački, politički i kulturni djelatnik iz Travnika. Tako je, naime u srijedu navečer odlučeno na Skupštini ove županijske organizacije održane u Travniku. Na toj funkciji Bilić je zamijenio Slavicu Josipović iz Viteza, a na izbornoj Skupštini županijske organizacije izabran je i novi Županijski odbor od 21 člana iz 11 općinskih organizacija u Srednjobosanskoj županiji.

Iako je riječ o redovitoj izbornoj Skupštini, treba reći da je do nje došlo i pod određenim pritiskom dijela općinskih organizacija koje su prije mjesec dana i službeno zatražile glasovanje o povjerenju dotadašnjem Županijskom odboru na čelu sa Slavicom Josipović. A to je bio i prvi ozbiljan unutarstranački problem, vruć krumpir stavljen u ruke novog predsjednika stranke, Martina Raguža. Jer, pred Ragužom je bilo teško pitanje „kojemu se privoljeti carstvu”, kojoj struji (strani) dati podršku, kako izaći iz ozbiljnog problema koji je u stranačkim okvirima prijetio i ozbiljnim posljedicama.

No, Raguž je, kao stari iskusni političar, taktički odradio vrhunski posao, bar za sada se tako čini. Privolio je Raguž „zaraćene strane” na kompromisno rješenje, dogovorio je, po kratkom postupku, izbornu Skupštinu, kako bi, narodski rečeno, „sve ovce ostale na broju, a vuci bili siti”.

Tko je u svemu ovomu što dobio, što je, i je li, komu i što Raguž obećao, tko je što i koliko izgubio…, u javnost nije „procurilo”, nije jednostavno ni dokučiti, mada nije teško pretpostaviti da u ovakvim unutarstranačkim preslagivanjima uvijek ima dobitnika i gubitnika, zadovoljnih i nezadovoljnih. Ni ova događanja u srednjobosanskoj županijskoj organizaciji HDZ-a 1990. sigurno nisu izuzetak.

Međutim, epilogom tih događanja predsjednik Skupštini prisutni Martin Raguž, bio je potpuno zadovoljan. „Skupština je pokazala da imamo snage prevladati i naći rješenja za svako otvoreno unutarstranačko pitanje i to na dostojanstven, odgovoran i demokratičan način, što me posebno raduje i dodatno hrabri. Sve ovo, novoizabranom Ž.O i našoj stranci uopće, daje novu snagu na putu kojim želimo ići i idemo u ovoj Županiji, u Federaciji i u Bosni i Hercegovini”; kazao je raspoloženi Raguž dodajući kako je HDZ 1990. „čvrsta linija na putu hrvatske opstojnosti u Srednjobosanskoj županiji pa tako i u Bosni i Hercegovini”.

„Jednakopravnost hrvatskog naroda sa srpskim i bošnjačkim naš je put, cilj i zadatak. Želimo biti lideri europskog puta BiH, takve nas već prepoznaju, a želimo, nadamo se i vjerujemo u još veću potporu na idućim parlamentarnim izborima, jer samo tako ćemo moći snažno utjecati na mijenjanje negativni trendova u srednjoj Bosni i u BiH”, zaključio je Raguž.

„Pokazali smo snagu, opće stavili iznad osobnog, pokazali da nema tabu-tema ni nerješivih unutarstranačkih pitanja i problema. Za svakog vrijednog i dobronamjernog člana ima mjesta. Novoizabrani Ž.O. čine vrijedni, karakterni i sposobni ljudi, i uopće ne dvojim da će uspješno djelovati i raditi. A mi, sa više stranačkog i političkog iskustva, sada, bar djelomično rasterećeni stranačkim i međustranačkim problemima na županijskoj razini, okrećemo se rješavanju još težih pitanja na višim razinama vlasti”, kazala je dosadašnja predsjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990., Slavica Josipović

Srednjobosanski Županijski odbor HDZ- a 1990. :

TRAVNIK: Anto Bilić (predsjednik), Boris Beljan, Miroslav Matošević.
USKOPLJE: Marinko Barnjak, Zdravko Batinić.
NOVI TRAVNIK: Jozo Sekić.
VITEZ: Željko Topalović, Pamela Kapetanović Goluža, Vjekoslav Čerkez, Drago Mišković.
JAJCE: Perica Šimunović, Josipa Pulenović.
KISELJAK: Vinko Vujica, Pero Mađar.
KREŠEVO: Josip Čalaga.
BUSOVAČA: Zoran Marić, Željo Petrović.
DOBRETIĆI: Juro Jurišić.
BUGOJNO: Ljuban Vidović.
MLADEŽ: Matea Gadža.

Zvonimir Čilić

IMG 2112IMG 2115IMG 2120IMG 2121

Prethodni članakNadzorno vijeće Aluminija d.d. Mostar donijelo Odluku o žurnomu sazivanju Izvanredne skupštine
Sljedeći članakPripreme za Dan kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja