FOTO: U Vitezu svečano obilježen blagdan župe – Sveti Juraj

Svečano i dostojanstveno, a tako je već više od stotinu godina, Vitežani i njihovi brojni gosti, u utorak su obilježili i proslavili blagdan s. Jurja Mučenika, nebeskog zaštitnika viteške župe, najmnogoljudnije u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

U subotu navečer u župnoj crkvi sv. Jurja koncert na orguljama izvela je mlada glazbenica iz Zagreba, Željka Spinčić, molila se trodnevnica, a u ponedjeljak navečer slavljena je sveta misa uoćnica koju je predvodio viteški župnik fra Marko Kepić.

No, centralni dio proslave bila je blagdanska sveta misa koja je, već tradicionalno, zbog velikog broja vjernika, slavljena u dvorištu župne crkve, a prisutno ih je bilo i za zagovor svoga zaštitnika kod Svevišnjeg, molilo se i više od dvije tisuće prisutnih. Uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marka Kepića, dekana Travničkog dekanata, don Mate Janjića, gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa i još petnaestak svečenika lašvanskih župa, predvodio je fra Drago Bijić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i urednik časopisa Franjevačke provincije Bosne Srebrene, „Svijetlo riječi”

U pozdravnim riječima okupljene vjernike, te prisutne svećenike, viteški župnik fra Marko Kepić je podsjetio na život i djelo sv. Jurja prožeto vjerom i evanđeoskim načelima. „To su, prije stotinu i više godina, prepoznali naši stari i sv. Jurja izabrali za svog nebeskog zaštitnika. Pa neka taj i takav njegov život bude putokaz svima nama”, kazao je fra Marko.

Svece, pa tako i sv. Jurja, zaštitnika ove župe, nije dovoljno samo slaviti i u ovakvim prilikama molitvom častiti i moliti ga za zagovor kod dragoga Boba, nego ih moramo slijediti s djelima u vjeri, s Bogom…”, poručio je fra Drago Bojić.

Nakon liturgijskog obreda u crkvenom dvorištu, po lijepom proljetnom vremenu, upriličeno je tradicionalno pučko slavlje uz glazbu, pjesme i igre Hrvata s područja Lašvanske doline i cijele srednje Bosne. Lijepi i veseli tradicijski ugođaj predvodili su glazbenici i folkloraši HKD Napredak i KUD Topala iz Viteza, a pridružili su im se i izvorne pjevačke skupine iz drugih župa Travničkog i susjednih dekanata.

juraj1juraj2juraj3juraj6

Zvonimir Čilić / VL