FOTO: U Vitezu proslavljen Sveti Nikola!

Danas, su, u utorak, 6. prosinca, katolici diljem svijeta proslavili blagdan Svetog Nikole. Sveti Nikola posebno je djeci omiljen svetac. Noć uoči Svetog Nikole djeca spremaju i čiste čizmice, stavljaju ih u prozor i s nestrpljenjem čekaju jutro kada u njima pronalaze darove: razne slatkiše, voće, igračke i druge sitnice koje ih razvesele.

Vitežani su također obilježili blagdan Svetog Nikole, a poseban su program priredili članovi Gradskog kazališta mladih Vitez, koji su danas izveli nekoliko predstava i igrokaza, te oduševili posjetitelje.

Učenicima Osnovne škole Vitez, tako su mladi viteški kazalištarci, u dva navrata danas izveli predstavu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a vrlo je zanimljivo bilo i na platou poduzeća Boca, gdje se već tradicionalno organizira doček Svetog Nikole. Članovi GKM Vitez izveli su i igrokaz za nekoliko stotina posjetitelja na platou poduzeća Boca, a dakako, u nakon svih nastupa, neizostavna je bila i posjeta Svetog Nikole, koji je darivao djecu.

Proslavu Svetog Nikole organizirala su i brojna viteška poduzeća, kao i osnovne škole Bila i Dubravica te Srednja škola Vitez.

Tko je bio Sveti Nikola? Sveti Nikola rođen je u Patri u Maloj Aziji u 3. stoljeću.

Nikola je kao mali ostao bez roditelja i naslijedio je veliki imetak, koji je iz ljubavi prema ljudima podijelio siromasima te postao njihovim zaštitnikom. Tokom svog života uvijek se borio protive nepravde i za ljubav prema bližnjem. On je svetac zaštitnik pomoraca, putnika, zaručnika i djece, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i mnogih gradova širom svijeta. Prema jednoj predaji, pomogao je ocu triju kćeri pribaviti zlatnike za miraz kako bi se mogle udati. Zlatnike je kriomice ubacio kroz dimnjak, a oni su upali u čarape koje su se sušile na ognjištu. Otuda potječe običaj stavljanja darova u čizme ili čarape. Tko je bio dobar na Dan Svetog Nikole radovat će se darovima, a za neposlušne Krampus nosi šibu!

U ime redakcije vitez.info portala svim Nikolinama, Nikama, Nikolama i ostalima koji slave želimo sretan imendan.

{gallery}kultura/sv_nikola{/gallery}