FOTO: U Vitezu premijerno predstavljena knjiga Mate Tadića

IMG 0669

Promoviranje knjige uvijek je lijepi kulturni događaj i ugođaj za ljubitelje lijepe pisane riječi. A da predstavljanje knjige može biti i više od samog kulturnog događaja, potvrdilo se u četvrtak navečer kada je premijerno predstavljena knjiga „Ustavni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog sporazuma do danas”, autora poznatog ustavno-pravnog eksperta, aktualnog suca Ustavnog suda BiH, Mate Tadića.

A to treba zahvaliti aktualnoj tematici knjige i dobroj organizaciji i trudu domaćina, podružnice HKD Napredak i Udruge poslodavaca Viteza, što je i razlog da se u Kongresnoj dvorani Franšiznog BiH u Vitezu okupilo i više od 250 hrvatskih dužnosnika s područja Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije iz svih razina izvršne, zakonodavne, sudbene i političke vlasti, gospodarstvenici, prosvjetni djelatnici, predstavnici katoličke Crkve, kulturnog žigvota…! Među prisutnim bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio, a knjigu su predstavili Bariša Čolak, ministar pravde BiH, Nikola Lovrinović, profesor povijesti i autor, Mato Tadić.

„Ovo je vrijeme da se konačno definira ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH, koji je sada krajnje nepovoljan s tendencijom stalnog pogoršanja. Na to, nedvojbeno, ukazuje i ova knjiga, bazni dokument koji će, i mora biti nezaobilazna u svim budućim razgovorima i pregovorima o promjenama Ustava i ustavno-pravnog položaja Hrvata i njemu. A tu mislim, svakako, i na hrvatske političke dužnosnike u zemlji i u strukturama EU”, kazao je u svom kratkom pozdravnom obraćanju, hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio.

„Ovo je knjiga koju treba sa sobom nositi, o kojoj treba govoriti, knjiga koju treba čitati i pitati se kako nam se ovolika količina nepravde mogla dogoditi. Hvala Bogu našao se čovjek koji nam je sudačkom mudrošću ukazao na nepravde i nedaće, a onima koji nas predstavljaju u ruke je dao neoborive argumente za drugačije i odlučnije zastupanje nacionalnih interesa”, kazao je u svom obraćanju predstavnik izdavača knjige, Matice hrvatske iz Mostara, ugledni odvjetnik i esejist, Josip Muselimović, koji je, uzgred, pročitao i jedan kratki ulomak o srednjoj Bosni i Vitezu iz svoje knjige „Mostarski dragulji i druge priče”, i za to zaslužio i dodatno veliki pljesak.

Predstavljač, ministar pravde BiH, Bariša Čolak knjigu je nazvao „vrijednim i korisnim priručnikom koji bi trebali, i morali imati, u odgovarajućim prilikama i koristiti, svi dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti županijske, federalne i državne razine”.

Iako je knjiga napisana tako da je lako mogu razumjeti i politički laici, Bariša Čolak se potrudio u svojoj raščlambi ovog vrijednog kronološki pisanog dokumenta koji jasno i egzaktno govori o stalnom slabljenju ustavno-pravnog položaja Hrvata u BiH, zahvaljujući, prije sveg, nametnutim zakonima, uredbama, amandmanima, dekretima od strane međunarodne zajednica i ponajviše visokih predstavnika, i dodatno približi svakom od prisutnih na predstavljanju u Vitezu.

„Ova vrijedna knjiga, stručni priručnik, ne nudi i ne daje rješenja, ali bi mogla i morala biti temeljno polazište u traženju puta ka rješenjima”, poručio je Čolak.

Povjesničar i istaknuti politički dužnosnik i javni radnik, Nikola Lovrinović je kazao kako je ova knjiga uglednog stručnjaka ustavnog prava Mate Tadića „povijest za koju ne treba povijesna distanca”. Jer, riječ je o izvornim dokumentima koje vrijeme neće i ne može mijenjati, pojasnio je Lovrinović.
Govoreći o aktualnom ustavno-pravnom položaju Hrvata u BiH, o pitanju i trećeg entiteta, Lovrinović je kazao: „Da li bi naš identitet obranio treći entitet, ne znam, ali znam da se za našu ustavno-pravnu jednakopravnost s ostala dva naroda u BiH, moramo ustrajno i odlučno boriti”.

Prema riječima autora, Mate Tadića, knjiga je nastala kao rezultat analize izvornih ustavnih normi Ustava Federacije BiH, odnosno Vašingtonskog sporazuma, te Dejtonskog sporazuma, u odnosu na sadašnje normativno stanje, prije svega Ustava F BiH „Naime, kazao je Tadić, osim jednog amandmana, Ustav BiH do danas nije amandmanski mijenjan, a mnogo što se, uglavnom na štetu Hrvata promijenilo”, kazao je Tadić dodajući kako je cjelokupna analiza urađena upravo s posebnim osvrtom na ustavni položaj Hrvata u BiH. „Držim da je ova analiza nužna i korisna za pokazati i ukazati na nedostatke ustavnih rješenja i može biti nejednakost konstitutivnih naroda u BiH, posebice sada kada, prema mom mišljenju, Hrvati u BiH prolaze kroz jednu od najtežih kriza u novijoj povijesti u odnosu na zaštitu i konzumiranje svojih ustavnih prava u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini”, kazao je, uz ostalo, autor knjige, Mato Tadić,burnim i dugotrajnim pljeskom pozdravljen od prisutnih.

IMG 0653IMG 0655IMG 0658IMG 0662IMG 0663IMG 0665IMG 0668IMG 0669IMG 0671IMG 0672