FOTO: U Vitezu održane trodnevne kazališne radionice za više od 30 mladih glumaca iz cijele BiH

Proteklog tjedna Vitez je bio, nema dvojbe, srednjobosansko kazališno središte, a možda čak i bosanskohercegovačko. Jer, počeli su tradicionalni Dani kazališta i samo u nekoliko dana Vitežani i ljubitelji kazališne umjetnosti iz susjednih općina imali su priliku pogledati kazališne predstave: „Pipov tajni prolaz”, GKM Vitez, „Kurve”, kazališta „Mika Živković” iz Retkovaca, „Obična priča o ljubavi”, DIS teatra iz Banja Luke, „Ljubav”, Draft teatra iz Tuzle i „A,E,I” Harlekin teatra iz Postojne. Ova predstava je izvedena u subotu u prepunoj dvorani Hrvatskog doma i s njom je u Vitezu obilježena i Europska noć teatra”, koju ove godine u BiH koordinira Bosansko narodno pozorište iz Zenice.

U okviru Europske noći teatra u Vitezu je organizirano i više kazališnih radionica kojima su, uz mlade kazalištarce iz Viteza, sudjelovali i mladi glumci iz kazališnih družina Mostara, Konjica, Tuzle, Goražda, Banja Luke, Drvara, Mrkonjić Grada, Bijeljine, Višegrada, Kotor Varoši, Bosanske Krupe…!

Voditelji kazališnih radionica koje su u subotu održane u Vitezu vodili su ugledni kazališni dužnosnici i pedagozi, a među njima i Novica Bogdanović, ravnatelj DIS teatra iz Banja Luke i kazališna redateljica, magistrica teatrologije, voditeljica internacionalne kazališne skupine „Baza – art” iz Beograda, Sunčica Milosavljević.

„Došli smo u Vitez kod starih prijatelja, izveli smo predstavu, a brojna publika nas je frenetično pozdravila i nagradila. Ja sam ostao u Vitezu i uključio se u obilježavanje Europske noći teatra, a taj je događaj u Vitezu obilježen i dolaskom većeg broja mladih glumaca iz desetak bosanskohercegovačkih teatara, koji su sudjelovali u prigodnim kazališnim radionicama. Počašćen sam što sam i ja dio tog projekta, što sudjelujem edukativno u tim radionicama i prenosim znanje na mlade i perspektivne glumce”, kazao je direktor DIS teatra iz Banja Luke, Novica Bogdanović.

„Pozvana sam kao trener u okviru projekta „Reality” u koji je ove godine uključeno i GKM Vitez i njihovi gosti iz cijele BiH. Kroz ovaj projekt okupljamo mlade glumce iz raznih kazališnih sredina,s ciljem i nakanom upoznati ih s raznim tehnikama rada u kazalištima i najnovijim tehničkim dostignućima a koje će oni onda pokušati prenijeti i koristiti u svojim kazalištima. A mladi glumci, očito je, vrlo talentirani, upijaju sve što im govorimo i praktički demonstriramo, na što ih upozoravamo i na taj način nam uzvraćaju na naš uloženi trud i želju da im u njihovom radu i glumačkom napredovanju pomognemo”, kazala je ovim povodom, magistrica teatrologije, Sunčica Milosavljević.