FOTO: U Vitezu održane sjednice predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ BIH

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) danas je u Vitezu održala sjednice Predsjedništva, Središnjeg odbora i sjednicu Nacionalnog vijeća.
Na današnjoj sjednici predsjedništva HDZ-a BIH bilo je govora o predstojećem popisu pučanstva u BiH, kao i o aktualnom političkom trenutku.

Članovi Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća na svojoj sjednici koja je započela u 13 sati razmatrali su iste teme. Poseban akcent stavljen je na predstojeći popis pučanstva, a u raspravi je naglašeno kako je ovo jako bitan popis za bh. Hrvate. Uvodničar na ovu temu bio je Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BIH.
Predsjednik HDZ-a BIH, Dragan Čović upoznao je i članove Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a BIH o aktualnoj političkoj situaciji, a nakon diskusije sjednica je zaključena u 15 sati.

Nakon sjednica izjavu za medije dao je predsjednik HDZ-a BIH, Dragan Čović, koji je odgovorio i na neka pitanja novinara.

“Sretan sam da sam ponovno u Središnjoj Bosni. Sinoć smo imali razgovore s predsjedništvom HDZ-a BIH u Vitezu te razgovarali o svim temema interesantnim za općinu Vitez i o poziciji i ulozi naše stranke na ovom području. Danas smo imali sjednicu Predsjedništva i Središnjeg odbora s Nacionalnim vijećem i razgovarali smo o popisu stanovništva, kao i o aktualnoj politčkoj situaciji. U proteklom periodu HDZ BIH je zajedno s HDZ-om Republike Hrvatske napravio jedan ogroman intenzitet aktivnosti kako bi motivirali i informirali mnoge Hrvate koji i danas žive u BiH, kao i one koji su van granica BiH, kako bi ostvarili svoje pravo, ali i obvezu da se popišu”, kazao je danas u Vitezu predsjednik HDZ-a BIH, dr. Čović.

Na sjednicama je bilo govora i o aktualnoj političkoj situaciji. “Informirali smo nazočne na sjednicama što radimo vezano za grad Mostar, županiju Središnja Bosna i Hercegovačko-neretvansku županiju, kad su u pitanju razgovori s SDA o uspostavi režima vlasti, izvršne i zakonodavne oba prostora, koji bi bio apsolutno simetričan i na taj način relaksiramo odnose između hrvatskog i bošnjačkog naroda, kako bi nakon sljedećih izbora vladu u ove dvije županije mogli uspostaviti u roku od pet dana”, rekao je u izjavi za medije Čović.

Predsjednik HDZ-a BIH, Dragan Čović, prokomentirao je i razgovore sa SDA oko izbora članova predsjedništva. “Sa SDA razgovaramo i intenzivno kako riještiti pitanje presude suda u Strasbourgu, izbora tri člana predsjedništva. Novi sastanak je prolongiran zbog tehničkih razloga, iz SDA su zamolili za odgodu i ja se nadam da ćemo već u ponedjeljak ili utorak imati novi sastanak. Duboko sam uvjeren da bi već tada trebali usuglasiti stavove oko ovih pitanja između dvije stranke, na način da će biti uža vodstva stranaka.

Kako je istaknuo Dragan Čović, HDZ BIH će izaći s vrlo jasnim prijedlogom dva modaliteta izbora članova predsjedništva.

“U svakom slučaju napredak je primjetan po ovom pitanju, a preostaje vidjeti što će dalje biti. Ono što je problem je činjenica kada razgovaramo s bošnjačkim strankama je čim jedna bošnjačka stranka nešto dogovori druga je protiv. Ovo već duže vrijeme traje, ali da zaključim ja sam optimističan”, rekao je dr. Čović.
Na upit novinara boje li se u HDZ-u BIH za konstitutivnost Hrvata u BiH, odnosno da na predstojećem popisu bude manje od 10% Hrvata, dr. Čović je odgovorio: “Uopće se ne bojim za konstitutivnost Hrvata, nas će biti koliko nas i ima realno ovdje. Osjetio sam veliku zainteresiranost za predstojeći popis, što je i svojevrsna obveza.
Pitanje je zbog liberalnosti zakonskih okvira kakav ćemo rezultat dobiti, ali u svakom slučaju ja vjerujem da ćemo mi pravi popis dobiti tek 2021. godine. Prema mom mišljenu trebat će nam bar godinu do dvije da dobijemo preliminarne rezultate ovoga popisa, ali dobro je da je popis konačno pred nama. Hrvatski narod je suveren, konstitutivan na čitavom prostoru BiH, koliko god bio ustavno nejednakopravan, to će tako ostati. To je najveća vrijednost BiH, jer ako hrvatskog naroda ne bude u BiH, neće biti ni BiH”.

O aktivnostima HDZ-a BIH vezanim za predstojeći popis stanovništa za Fenu je komentar dao zamjenik predsjednika HDZ-a BIH, Nikola Lovrinović.

“Proces popisa provodi Agencija za statistiku BiH, a s obzirom na sve manjkavosti u odredbama zakona, a i razne priče koje se pojavljuju na terenu nije bilo druge nego da HDZ BIH proprati proces popisa, i u dogovoru s HDZ-om Republike Hrvatske formira timove i koordinaciju koja prati proces sa željom da pomognemo našim ljudima da na vrijeme dobiju potrebne informacije. Mi ne provodimo popis, zakonski se zna tko to radi, ali smo sigurno na tragu pomoći našim ljudima, jer popis je nešto što je svakako potrebno hrvatskom narodu, da pokaže da postojimo i živimo u BiH. Želja nam je potaknuti i one koji koji na različite načine ne borave u BiH u ovom trenutku da dođu u BiH u vrijeme popisa i sudjeluju u popisu te doprinesu brojnosti Hrvata u ukupnom broju stanovnika, koji će na kraju popis pokazati. Ovo će svakako biti bitno i za daljnje odnose u BiH, pa i za političko pozicioniranje hrvatskog naroda. Danas smo kazali nešto o našim aktivnostima, a ovim putem pozivam prije svega Hrvate da se odazovu predstojećem popisu stanovništva”, rekao je za Fenu Lovrinović.

hdzbih predsjednistvohdzbih so vitez2