FOTO: U Vitezu održan prvi Business cafe u BiH

Vitez je već više godina priznato srednjobosansko i bosanskohercegovačko gospodarsko središte poznato i izvan državnih granica. Potvrda toga, ili pak priznanje Vitezu i njegovim vrijednim i uspješnim gospodarstvenicima svakako je i prvi Business cafe u BiH, kojemu je u ponedjeljak domaćin bio ova srednjobosanski grad.

Business cafe je sve popularniji i sve učestaliji način okupljanja gospodarstvenika, javnih radnika i dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti u mnogim zemljama Zapadne Europe. A prvom Business cafeu u BiH, gospodarskom forumu kako bi se također ovaj značajni društveni događaj održan jučer u Vitezu, kojemu su prisustvovali brojni ugledni gospodarstvenici i javni radnici iz BiH i R Hrvatske, ali i nekih drugih zemalja, njih oko 130, svojom nazočnošću pečat značaja, važnosti i vrijednosti dali su predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda i ministar Poduzetništva i obrta u Vladi R Hrvatske, Gordan Maras. A koliki se značaj dao ovom događaju održanom u Kongresnoj dvorani hotela Central u sklopu Franšiznog centra BiH u Vitezu, govori i činjenica da je moderator ovoga skupa bio veleposlanik R Hrvatske u BiH, Tonči Staničić.

Organizator prvog Business cafea u BiH je Udruga trgovaca BiH, Inter 96. tržne komunikacije iz Viteza i Veleposlanstvo R Hrvatske u BiH.

Uvodničari osnovne teme skupa: Bilateralni gospodarski odnosi BiH i Hrvatske u svjetlu ulaska Hrvatske u EU, bili su predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda i ministar u Vladi R Hrvatske, Gordan Maras.

„Na našu sreću u R Hrvatskoj imamo iskrenog prijatelja i partnera. Imamo tisuću kilometara granice, izuzetnu suradnju na svim poljima i iskrene prijatelj u strukturama političke, izvršne i zakonodavne vlasti. Uporno radimo na još boljem povezivanju poduzetnika, na stvaranju odgovarajuće pozitivne klime, kako bi ta suradnja, i sada vrlo dobra, bila još bolja i još uspješnija. Ovaj sastanak izuzetno je značajan upravo na tom planu, a priprema je za skoro vrijeme kada će R Hrvatska postati punopravna članica EU. A upravo su informacije od presudnog značaja i ništa ne znači ako u mom kabinetu znamo što i kako treba raditi u pripremama za to vrijeme, ako to znanje, te informacije ne plasiramo tamo gdje to i treba, među gospodarstvenike, prije svega. Vitez je jedna od stanica na tom tragu, a tim putom ćemo ubrzano nastaviti ići”, kazao je okupljenim novinarima, Vjekkoslav Bevanda.

Prema mišljenju ministra Gordana Marasa ulazak Hrvatske u EU uopće neće, ni na koji način, „zakočiti” BiH i njezinu suradnju s Republikom Hrvatskom. „Za to je, kazao je ministar Maras, dobar primjer ulazak Slovenije u EU i nesmetana gospodarska, i ne samo gospodarska, suradnja. Pred nama i pred BiH je puno izazova i šansi, a mnogo što dobroga i obostrano korisnog nas veže i na još bolju suradnju i obvezuje. Mnogo toga će se i dodatno unaprijediti kada BiH potpiše sporazum o pridruživanju EU, kada će se moći koristiti i značajna sredstva EU, a na tom putu, u svakom pogledu, Hrvatska će biti spremna pomoći u svemu onomu kroz što je na istom putu prolazila.” Ministar Maras je također kazao kako ulazak Hrvatske u EU vidi i kao veliku šansu i moguću veliku korist i za BiH. „Jer, mi na planu, recimo, korištenja pred pristupnih fondova imamo veliko i značajno iskustvo i spremni smo ih podijeliti s BiH. Znači, treba raditi, pripremati se za nadolazeće vrijeme kada Hrvatska postane punopravna članica EU i u suradnji naše dvije zemlje neće biti nikakvih posebnih problema. Naprotiv”, poručio je ministar u Vladi R Hrvatske, Gordan Maras.

Prigodnim riječima skup je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora, ugledni gospodarstvenik, Franjo Rajković, posebno naglasivši kako su ovom značajnom skupu put utirali predsjednik i premijer R Hrvatske, Ivo Josipović i Zoran Milanović te ministra Maras, a veliki doprinos je dao i veleposlanik R Hrvatske u BiH, Tonči Staničić.

Uz uvodničare Okruglog stola na temu Bilateralni gospodarski odnosi BiH i Hrvatske u svjetlu ulaska Hrvatske u EU, Vjekoslava Bevandu i Gordana Marasa, vrlo zanimljiva i edukativna izlaganja temeljena i vezana na osnovnu temu prvog Business Cafea imali su: Bruno Bojić, Vanjskotrgovinska komora BiH), Jelica Grujić (FIPA), Jago Lasić (Gospodarska komora F BiH) Drago Milović (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH), te gosti iu R Hrvatske, Dernis Čajo (Državni ured za trgovinsku politiku R H), Darija Krstičević (Državni ured za Hrvate izvan R H), Dijana Bezjak (Ministarstvo poduzetništva i obrta R H) i Ivana Posavec Krivec (Općina Križ).

Na prigodan način načelnik općine Popovača u RH, Josip Mišković, predstavio je mogućnost i planove Gospodarske proizvodne zone „Mišićka”, a općinski načelnik Viteza, Vlado Alilović, Poslovni centar PC – 96. Vitez, najveći takve vrste u BiH.

Visoki dužnosnici, sudionici skupa, predvođeni domaćinom i predsjednikom Organizacijskog odbora, Franjom Rajkovićem, obišli su i proizvodne pogone uglednih viteških tvrtki, FIS i Economic.

Ovom uglednom skupu koji je plijenio pozornost cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti, bilo je prisutno oko 130 uglednika iz gosposdarskog života BiH i R H, te istaknuti dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti ove države. Uz uvodničare i njihove bliske suradnike, te izlagače pode tema na ovom skupu, prisutni su bili i brojni drugi uvaženi gosti a među njima i ministar Vanjske trgovine Republike Srpske, Milan Šarović, Član Ministarskog vijeća BiH , Dragan Vrankić, direktor UniCredit d. d., Berislav Kutle, zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš, , predsjednik Vlade Zeničko-dobojske županije, Fikret Pljevljak, rektor Sveučilišta Vitez, dr. Nikola Grabovac… i brojni drugi.

Zvonimir Čilić / VL