FOTO: U Vitezu održan drugi Festival sevdalinke

Proteklog vikenda u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” iz Viteza održan je 2. Viteški festival sevdalinke “Sevdah u Vitezu”. Festival je bio natjecateljskog karaktera i prema propozicijama organizatora učesnici/natjecatelji morali su biti članovi kulturno-umjetničkih društava, starosne dobi od 7 do 77 godina. Između ostalog, cilj organizacije jednog ovakvog događaja je afirmacija i popularizacija sevdaha i sevdalinke kao glazbenog izražaja, posebno među mladima.

Festival je održan u prepunoj Kino dvorani u Vitezu uz učešće 11 natjecatelja iz nekoliko BH gradova (Donji Vakuf, Zenica, Kozarac-Prijedor, Tešanj, Jablanica, Žepče i Vitez). Stručni žiri koji su činili neprikosnoveni Enver Šadinlija, primadona sevdaha Hasiba Agić te mladi i uspješni majstor harmonike Eminudin Kazija nije imao nimalo lagan zadatak da izabere najboljeg interpretatora.

Nakon prvog kruga takmičenja u kojem su se predstavili svi učesnici usljedio je i drugi krug gdje je šest odabranih imalo priliku da se žiriju i publici dodatno predstavi sa po jednom strofom sevdalinke po odabiru. Žiri je odlučio da pobjednik 2.Viteškog festivala sevdalinke “Sevdah u Vitezu” bude mladi član Omladinskog ansambla iz Tešnja, Nermin Handžić dok su drugo mjesto podjelili Mirela Beganović iz KUD-a “Gorica” Gorica (Zenica) i Nejra Brka također iz Omladinskog ansambla Tešanj. Treće mjesto podjelili su Bakir Ganibegović, član BZK “Preporod” Vitez i Namik Husnić predstavnik KUD-a “Neretva” iz Jablanice.

U revijalnom dijelu programa predstavili su se i članovi folklorne sekcije BZK ”Preporod” Vitez a publiku je posebno oduševio nastup Hasibe Agić koja je s nekoliko svojih interpretacija uljepšala festivalsku noć. Organizator je iskoristio priliku da se simbolično zahvali i osobama koji duži niz godina prate i podržavaju rad ove institucije pa su tako počasni članovi Društva postali Vedad Subašić, Varupa Bećir, Senad Omanović i Varupa Sabahudin. Specijalno priznanje za životno djelo posthumno je dodjeljeno jednom od osnivača BZK ”Preporod” Vitez i dugogodišnjem članu Varupa Mustafi.

Generalni sponzor manifestacije bila je općina Vitez a realizaciju projekta su pomogli SOR “Sub-Art” Vitez, OO SDA Vitez, OD”Behar” Stari Vitez, DVD Stari Vitez, OŠ”Dubravica-Preočica” Preočica te medijski partneri događaja internet portali hronika.ba, znamo.ba, vitez.info, exskluziva.ba i vitez.ba.