FOTO: U Usori svečano obilježena 26. Obljetnica 3. Gardijske brigade HVO “Jastrebovi”

Usora je u subotu bila domaćin obilježavanja 26. obljetnica utemeljenja 3. GMTBR HVO-a Jastrebovi, a u organizaciji Udruge veterana ove brigade. Domaćin značajne obljetnice bili su pripadnici 3. satnije, 3. bojne Jastrebova.

Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule i umrle Jastrebove na Središnjem spomen obilježju u Usori. Nakon toga je uslijedila sveta misa za sve poginule pripadnike Jastrebova i HVO-a u župnoj crkvi svete Ane u Žabljaku, koju je predvodio vlč. Bartol Lukić, a koji je bio dirnut i pozitivno iznenađen nazočnošću velikog broja veterana Jasrebova svetoj misi. Rekao je na koncu mise kako je bio sumljičav o tome tko će doći na misu s obzirom na termin, vremenske uvjete, a ovo što je vidio, prepuna crkva, pokazalo je zajedništvo veterana i veliko poštovanje prema poginulim suborcima.

Protokolrni dio nastavljen je u Hrvatskom domu. O Usorskim Jastrebovima govorio je njihov zapovjednik Ivo Suvala, kako je nastajala postrojba, njihovoj hrabrosti i ratnom putu od Usore, Kupresa do Banja Luke. Suvala je istaknuo da Jastrebove u ratu nije zaustavio neprijatelj nego politika.

Ratni zapovjednik 3. GMTBR HVO-a general Ilija Nakić u svom obraćanju je podsjetio kako je sami ustroj i početak života Jastrebova bio veoma težak i zahtjevan zadatak. Uvezivanje postrojbi iz odvojenih enklava ZP Vitez i stavljanje u funkciju zahtjevalo je mnogo posla i punu posvećenost. Odmah po formiranju brigade uslijedile su operacije u kojima je brigada bila udarna snaga i koja je uz velike žrtve dala obol oslobađnju Kupresa, Jajca i svih drugih gradova, te oslobađanju okupiranih teritorija Hrvatske u operaciji Oluja. Sve to je dovelo do konca rata u BiH i do mirne reitegracije Republie Hrvatske. Podsjetio je one koji svjesno ili nesvjesno mijenjaju povijest i udio i značaj 3. brigade i postrojbi ZP Vitez da je GS HVO u BiH imao svoje postožerne postrojbe, 4. Zborna područja s postrojbama, 4. gardijske brigade. General Nakić se zahvalio svim pripadnicima Jastrebova Usore, Središnje Bosne na neizmjerom doprinosu u Domovinskom ratu.

Na koncu programa uslijedilo je emotivno obraćanje oca poginulog pripadnika Jastrebova koji se, držeći u rukama pozivnicu za obljetnicu, zahvalio svima koji su danas tu i koji nisu zaboravili svoje poginule suborce.

Način na koji Udruga Jastrebova obilježava obljetnicu pokazao se dosta dobar i pohvalan, kao i to da se obljetnica svake godine održi u drugom gradu gdje je postojala brigada, što se osvjedočilo velikim brojem veterana i na ovoj obljetnici.

Prethodni članakKaračić uništio Nijemce i poslao poruku svima: “Ovakav tim kao Hrvatska nema nitko!”
Sljedeći članakDodik podržao izmjene Izbornog zakona BiH